Apartamentele noi, mult mai prost construite decât apartamentele vechi

apartamente noi vs apartamente vechi Apartamentele noi, mult mai prost construite decât apartamentele vechi

Ajungem la un moment dat în situaţia în care dorim să ne cumpărăm o locuinţă şi pentru majoritatea dintre noi, alegerea unei locuinţe este o sarcină dificilă. Pentru cei mai cu “dare de mână” nu există absolut nici o problemă, atâta vreme cât banii nu sunt un impediment alegerea este simplă: îţi cumperi teren unde vrei, faci ce proiect de casă doreşti şi mergi pe materiale de cea mai bună calitate (care evident sunt extrem de scumpe). Iar dacă ai bani atunci nu te zgârceşti nici la kilogramele de “fier-beton”, nici la adâncimea fundaţiei şi nici la grosimea pereţilor.

Situaţia este însă cu totul alta în cazul majorităţii românilor care doresc să-şi cumpere o locuinţă şi cum este binecunoscut faptul că românii nu o duc foarte bine şi că nu există bani, majoritatea dintre noi vom alege să cumpărăm un apartament. Alegerea unui apartament în oraş în defavoarea unei case construite la kilometri ori chiar zeci de kilometri de oraş, poate fi în cele mai multe dintre cazuri un avantaj. Timpul pierdut zilnic pe drum pentru a ajunge la locul de muncă şi invers este mult mai mic, ai magazine de cartier în imediata apropiere, şcoală în apropiere, spital, creşă şi grădiniţă, etc.

Când discutăm însă de apartamente, există o mare dilemă: apartamente noi sau apartamente vechi? Mai precis, un apartament construit într-un bloc nou sau un apartament construit înainte de 1989 (pe vremea comunismului) ? Şi aici am să vă prezint concluziile la care am ajuns după un an de zile de “cercetare” (pe teren) şi documentare.

Am fost şi am văzut o mulţime de apartamente noi, apartamente construite în blocuri noi. În linii mari, concluzia la care am ajuns este că sunt în perfectă concordanţă cu zicala “Pe afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul…“. Şi am să vă explic de ce …
Am stat de vorbă cu proprietari care deja îşi cumpăraseră apartamente în blocuri noi, construite de numai câţiva ani de zile, iar ei mi-au confirmat că există numeroase probleme de construcţie la apartamentele noi. Ca exemplu, la doar 2 ani după finalizarea lucrărilor, ţevile de apă s-au spart efectiv, “cu de la sine putere”, fără intervenţia nimănui şi fără ca apartamentele respective să fie locuite. Era cazul unui apartament inundat de mai multe ori datorită ţevilor care s-au fisurat în apartamentele de deasupra şi în care nu locuia nimeni.

Într-un alt bloc, nou construit, am vorbit cu un proprietar ce cumpărase un apartament nou şi care mi se plângea de faptul că pereţii sunt atât de subţiri încât aude fiecare mişcare din apartamentul vecin cu care avea perete comun, inclusiv aude ce vorbeşte vecinul său. De asemenea, într-un alt bloc nou construit, la abia doi sau trei ani după ce cumpăraseră apartamentele şi după ce au şi investit în ele mii de euro, proprietarii le-au scos la vânzare.

blocuri noi prost construite Apartamentele noi, mult mai prost construite decât apartamentele vechi

blocuri noi prost construite Apartamentele noi, mult mai prost construite decât apartamentele vechi

blocuri noi prost construite Apartamentele noi, mult mai prost construite decât apartamentele vechi

blocuri noi prost construite Apartamentele noi, mult mai prost construite decât apartamentele vechi

După o documentare asiduuă am ajuns la concluzia că, apartamentele vechi construite pe timpul comunismului sunt mult mai bine construite decât cele de după 1989. Măcar înainte de 1989, se respectau într-o destul de mare măsură normele de siguranţă în construcţii, altminteri cei responsabili înfundau puşcăria fără drept de apel! Comuniştii nu stăteau la taclale când era de tras la răspundere pe cineva. Frica de puşcărie era mare, drept urmare proiectanţii, inginerii şi diriginţii de şantier de dinainte de 1989 nu se jucau. Da, e adevărat, se făcea poate rabat la anumite chestii, probabil că muncitorii mai furau câte un bolţar ori un sac de ciment însă nicidecum nu se întâmpla ce se întâmplă acum, când constructorul efectiv “fură” cu bună ştiinţă din materialele necesare unei construcţii solide care să reziste unui cutremur, pentru a-şi diminua cât mai mult cheltuielile de construire a imobilului.

S-a construit prost şi pe timpul comunismului (dacă e să ne referim la blocurile din beton) însă comuniştii au respectat măcar normele de siguranţă în construcţii de la aceea vreme, norme care au suferit modificări drastice mai ales după marele cutremur din 1977. Ceea ce vedem însă astăzi, felul în care se construieşte astăzi, este strigător la cer! Toate calculele dezvoltatorului şi/sau ale constructorului sunt făcute să ţină cont strict de două lucruri: profit cât mai mare şi cheltuieli cât mai puţine. Astfel că, una este proiectul pe hârtie şi cu totul alta este realitatea din teren. Autorităţile statului care ar trebui să ţină sub control toate aceste lucruri, funcţionează strict după două principii: incompetenţă şi şpagă!

Urmăriţi ancheta jurnalistică a celor de la ProTV:


Categorie articol [ Imobiliare / Constructii ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

6 comentarii la “Apartamentele noi, mult mai prost construite decât apartamentele vechi”

 • Marius
  ... a scris la 4 decembrie 2014, 23:23   [#1]

  Totusi, un apartament construit inainte de ‘89 are in acest moment minim 25 de ani. Daca il iei cu credit urmeaza sa-l achiti in 20-30 de ani cand va avea o vechime de peste 50 de ani! Cum il mai valorifici apoi? Cine va mai cumpara un apartament atat de vechi?
  Eu asta am gandit cand am decis dupa indelungi cautari sa achizitionez un apartament intr-o casa noua. Costul s-a incadrat in Prima Casa pentru un apartament de 80 mp intr-o zona decenta a Bucurestiului.
  Am urmarit constructia de la zero cat am putut de des, uneori de 2-3 ori pe saptamana si am vazut ce fac muncitorii si chiar am intervenit cand nu mi-a placut ceva.
  Fiecare alege si plateste ce considera… Am stat in chirie intr-o garsoniera construita pentru militari in ‘88 fara niciun fel de izolatie de plateam iarna 250 RON doar caldura si auzeam cainele vecinilor de ziceam ca doarme in pat cu mine :-)

 • ... a scris la 5 decembrie 2014, 7:30   [#2]

  Nu spun că nu există (probabil) şi excepţii în cazul apartamentelor noi, însă în linii mari cam aşa se construieşte în România: fără simt de răspundere. Blocurile/apartamentele noi într-adevăr “arată” bine, totul e nou şi clientul este tentat să aleagă o locuinţă nouă. Însă, în timp, realizezi că de fapt totul a fost făcut strict pentru profitul dezvoltatorului.

 • ... a scris la 5 decembrie 2014, 12:52   [#3]

  blocul vechi. pe ala merg. materiale mai bune și se facea treaba. la auchan s-au facut blocurile alea noi, prin 2005 parcă. in 2007 peretii erau crapati. zic peretii de rezistenta!
  fugeau aia d-acolo ca sobolanii d epe titanic. au facut lucrari de consolidare, unii au ramas. cel mai bine, daca ai banii in mana, e sa-ti iei unul fgacut dupa 77. desi si mai dinainte n-are nimic, vezi si tu constructia. pereti de beton sau caramida, nu bca. ar fi frumos sa poti locui acolo o saptamana, pana sa-l cumperi. sa vezi ce vecini ai, daca te napadesc gandacii, daca sunt zgomote etc

 • Severus
  ... a scris la 6 decembrie 2014, 11:59   [#4]

  Perfect de acord cu articolul, și rar găsești azi o firma de construcții serioasa.

 • craciun
  ... a scris la 11 decembrie 2014, 18:43   [#5]

  100% deacord cu articolul de mai sus…cunosc persoane apropiate care au lucrat la blocurile acelea ANL si care vindeau ciment si alte materiale la greu pt a.si cumpara alcool,tutun etc, vai si amar de acele blocuri..
  Problema blocurilor vechi sunt unii vecini care au obiceiuri stranii sau faptul ca au probleme de igiena…

 • Geo
  ... a scris la 8 aprilie 2016, 19:31   [#6]

  Ce-i aia dezvoltator ? Plutonul de executie ar fi ideal pentru hotii astia. Probabil ca vor fi urmariti dupa ce va muri cineva.

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?