Aparat de facut paine
Aparat pentru facut paine
Vreau sa-mi cumpar un aparat pentru facut paine. Ideea mi-a incoltit in minte in urma cu ceva timp, insa prins fiind cu diverse probleme, am uitat de ea. Acum mi-am reamintit, si vreau sa pun in practica “ideea” … Problema este ca, nu stiu absolut nimica despre aceste aparate de facut paine, prin urmare mi-ar prinde bine cateva sfaturi, recomandari, in privinta unor modele de astfel de aparate.
M-am saturat sa tot umblu dupa paine de secara sau paine cu cereale, dupa paine fara conservanti, fara coloranti si fara E-uri in general … Vreau sa merg o data sau de doua ori pe an undeva la o moara, la tara, sa cumpar faina mai multa, faina de la “măsa de-acasă”, NATURALA, fara tot felul de “imbunatatiri” chimice, conservanti si coloranti, si sa-mi fac eu paine acasa… Unde mai pui ca, o mananci si proaspata, calda, si o poti face cand doresti. Sau hai sa zicem, totusi, in ultima instanta sa caut prin magazine daca gasesc faina fara “imbunatatiri” chimice …
Tot ce am aflat pana acum este ca:
– dureaza cam 40 de minute pana cand o paine este gata coapta;
– nu poti face paine din orice faina pe care o gasesti in supermarket sau magazin;
– fainile care insa sunt bune, pot fi amestecate (de exemplu, faina de grau + faina de malai) si inclusiv poti pune seminte, cartofi, sau diverse chestii in faina;
– painea este mult mai buna si gustoasa decat cele facute in magazin;
– difera foarte mult intre ele, aparatele de facut paine, in functie de modele si de firma;
As vrea cateva sfaturi, in special la modelele de aparate si la “firma” (brand)… Habar nu am care sunt bune si ce diferenta este intre ele. Are cineva pe acasa vreun astfel de aparat de facut paine ? Cum se procedeaza mai exact ? Care sunt “pasii” care trebuie “parcursi” pentru a face o paine buna ? Care aparate sunt bune, si de ce ? … Astept sfaturile si ideile voastre … in special pe cele ale lui Peter (cititor fidel al acestui blog), care stiu ca se pricepe la bucatarie …
PS: Ce “tare” suna:
TUTORIAL – Cum sa faci paine acasa
59 comentarii la “Aparat de facut paine”
Buna idee. Nu stiu sa dau vre-un sfat despre asta, dar stiu ca am mancat paine facuta la aparat din acesta la restaurantul unui prieten si m-am minunat cat era de gustoasa. Doar ca era facuta ca un fel de colacei impletiti de vreo 100 de grame, dar foarte consistenta si cu gust de paine de casa. Sper sa gasiti ceea ce aveti nevoie. Sa ne tineti la curent.
dane una de asta a luat sotia mea acu 1 luna. e f multumita de ea. daca vrei sa afli ce si cum e cu ea , pot sa o intreb pe ea si iti dau detalii…
click
@ liviu.h: -- intreab-o si cum se face painea
Deci:
-- 1 cupa si jumatate cu apa;
-- 4 linguri de ulei;
-- 1, 2,3 linguri de zahar (in functie de cat de dulce vrei);
-- 2 lingurite de sare;
-- 4linguri de lapte praf;
-- 4 cupe de faina(oricare);
… apoi deasupra pui 2 lingurite de drojdie uscata.
Este important ca drojdia sa nu aiba contact direct cu apa. Reteta e luata din cartea aparatului, asta iti zic ei sa faci sa ai o paine buna, si e …intradevar.
Asta e pt. painea de 1kg. Se pot face si mai mici. Toate unitatile de mai sus (cupa, lingura, lingurita), le primesti cu aparatul. Sper ca ai citit mai sus ce functii mai are. Nu are rost sa mai zic. Asta e programul “basic“. Ai vazut ca are mai multe. Numai ca dureaza cam 3 ore, nu cum am citit mai sus 40 min. (inclus timpul cat aluatul e lasat sa creasca, timp in care aparatul e in standby si nu consuma nimic).
Cam atat… Pt orice intrebare sunt bucuros sa iti raspund. Numai bine.
@ liviu.h: -- merci mult pentru reteta, si pentru explicatii
… Deja salivez 
Masina de facut paine DeLonghi BDM075S
Masina de facut paine care face totul singura: framanta, dospeste si coace ! Are 12 programe selectionate pentru alegerea tipului de paine dorit sau a modalitatii de framantare. Functia TURBO permite coacerea painii in mai putin de 2 ore. Cuva pentru coacerea painii este pentru o paine de 0.750 g sau 1 Kg. Se pot prepara aluaturi pentru paste, pizza, prajituri si se pot prepara si dulceturi.
DeLonghi BDM 075S
Caracteristici:
-- capacitatea painii: 750g / 1 kg;
-- fereastra de vizualizare pentru a controla gradul de coacere;
-- se poate selectiona tipul de paine preferat: cu crusta moale, normala sau crocanta;
-- functia “marmellata” pentru prepararea usoara a gemurilor sau dulceturilor;
-- capac detasabil pentru a se putea curata usor;
-- cuva antiaderenta pentru a se putea scoate usor painea;
-- semnal acustic pentru a avertiza cand trebuie adaugate fructele, alunele, etc., pentru a nu strica procesul de dospire;
-- accesorii: masura si lingura dozatoare;
-- Dimensiuni: (l x p xh): 245x340x320 mm.
hmmm, sunt altele mai noi si mai destepte, cu doua palete si multe setari si forme, zgomot redus, capacitate mai mare, etc. Daca va cumparati trebuie sa aveti grija mareeeeee ! Aveti aici informatii importante: http://forum.softp...t440429-2225.html
Merci de apreciere Dan, ma pricep la bucatarie, pot gati orice!
OK, acum masinaria de facut paine !
Eu am o astfel de masina de facut paine, de aproape 2 ani, si pot spune ce este de nepretuit.
Masinile de facut paine, cu o paleta, fac o cantitate mai mica de coca (paine de max. 1 kg), cele cu doua palete fac mai multa, deci o paine mai mare, de pana la 1,5 kg.
Durata de preparare a unei paini, de la amestec coca pana la finalizarea prajirii, este de 3,5 ore. Aparatele sunt automate, doar introduci ingredientele si setezi aparatul. El face totul.
Mare atentie la ordinea in care se introduc ingredientele in cuva, nu-i totuna ! Nu recomand functia TURBO. Pentru o paine gustoasa si buna trebuie timp. Poti pune orice fel de faina, painea cea mai buna ti-o faci singur dupa gustul tau. Amestec diferite faini (integrala, integrala de secara, alba), adaug si tarate cand am, mai pun si diferite seminte (seminte de in, seminte de susan, seminte de floarea soarelui, seminte de bostan crud si nesarat) si iese o paine de pici si numai dupa miros ! Pui sare cat doresti tu, in rest nu are nici un fel de “prafuri” si garantat tine painea 1 saptamana.
Mai vin cu detalii pe seara, cand vin de la slujba !
Hmm, preturi de pana la 7 milioane lei, pentru buzunarele noastre, depinde de model. Sunt si mai scumpe dar nu prea sunt bani
ce l-am aratat mai sus are si pret. aici (in Anglia) l-am luat la jumatate de pret, 75 lire. Nu e f mult, si e si model nou, si firma buna …
Masini de facut paine sunt si la 150 lei (Metro, Auchan) si sunt destul de bune. In poza articolului, masina seamana cu un Moulinex, aparat mai de marca, care costa in jur de 350 lei.
Dar, factura la curent a mai crescut ? Cam cat curent electric consuma un aparat de paine ?
Ei na, ce sa creasca? Un aparat de facut paine cu doua palete are 800 W. Asta e consumul maxim, care dureaza cam 30 -- 40 de min. functie de cat de inchisa (coapta) sa fie painea. In rest, motorasul functioneaza 20 de min. cu 200 W pentru framantat coca, si mai merge incalzitorul la aprox. 300 -- 400 W pentru incalzirea ingredientelor si pentru dospire, cam 1,5 h.
Asta inseamna (800W X 0,66h)+(200W X 0,33h)+(400 X 1,5h)= 1194 Wh = 1,194 KWh
Adica 1,194 KWh X 0,4167 lei/KW X 1,24 (TVA) = 0,6169 lei
Atat consuma la o paine!
Aaaa, ha, haaa …
Peter, pun pariu ca nici un scotian n-ar fi fost in stare sa calculeze ma abitir pretul curentului electric la o paine … 
Eu am luat aceasta masina de paine de la Real, cand a fost la oferta, a costat 170 lei si nu mega firma, dar am constatat ca e germana. Face o paine de 850 g cantarita de mine! Sunt foarte multumita, fac si cozonaci, cornuri, etc. In ceea ce priveste consumul am si eu pe cineva din familie care urmareste consumul si am ajuns in jur de 1 leu. Isi merita banii!
Am luat si eu in weekend-ul trecut, masina de facut paine Alaska, cu 140 lei, am facut deja 4 paini in 2 zile pt ca am adus si colegilor de la job, deja 2 dintrei ei m-au rugat sa dau o fuga in Real sa le iau si lor. Painea iese super, chiar si prima care era de proba. Are cineva o reteta de dulceata care i-a iesit ok, si cea inseamna zahar conservant ? Merci de rasp… pt cei care nu au, sa stiti ca merita din plin o asemenea jucarie…
Ei, ce v-am spus eu
Cine stie ceva informatie despre mashina de facut paine ? Cand a aparut ? Partile componente si principiul de functionare ? Trebuie sa fac un referat la tehnologie si nu gasesc nimica…
@Deea: -- Aparatul pentru facut paine cand a aparut e cam greu de spus, am sa fac niste “sapaturi”.
Am sa-ti dau niste mici explicatii aici, daca nu se supara Dan !
Partile componente:
-In primul rand avem carcasa. Aceasta are un capac “tip chepeag” detasabil pentru o curatire usoara. Capacul este izolat termic si are fante de aerisire. Pe partea superioara a carcasei se afla “centrul de comanda”, adica butoanele de selectie a optiunilor de meniu, marimea painii, timpul de coacere sau gradul de rumenire (la unele aparate acesta se exprima prin paine mai inchisa sau mai deschisa, la culoare fireste). Mai avem un mic afisor digital LCD unde vedem ceea ce selectam din butoane.
- In interiorul carcasei avem cuva pentru framantat aluatul. In aceasta cuva se introduc ingredientele (faina, apa, putina sare si zahar, drojdia), aici are loc procesul de framantare a aluatului, dospire precum si coacerea painii. Cuva, in functie de marimea aparatului pentru facut paine, are una sau doua palete pentru framantat aluat. Paletele sunt pe un ax rotativ care este angrenat de motorul aparatului.
- Motorul de angrenare este un motor de curent continuu. Este esential sa fie de curent continuu pentru ca trebuie sa lucreze in ambele sensuri de roatie si cu turatie variabile. Nu ca nu s-ar putea face aceste operatii cu un motor de curent altenativ dar costul echipamentului pentru comanda ar fi foarte mare! Deci e mai ieftin cu motor de curentul continuu!
- Rezistenta electrica, pe care-l gasim tot in interiorul carcasei, este postat la partea inferioara a cuvei, si practic inconjoara cuva. Rezistenta este, functie de marimea aparatului, intre 650-800W, si este o rezintenta tubulara. Rezintenta are rolul de a incalzi ingredientele la inceputul procesului de framantare ( se stie ca atat apa cat si faina trebuie sa fie caldute cat se incepe framantarea pentru ca painea sa creasca mare si frumoasa). Acum rezistenta lucreaza la aprox. 50% din putere! Tot rezistenta ajuta la procesul de dospire, cand incalzeste cuva tot la putere mica, si procesul de coacere a painii, cand functioneaza la 100% din capacitate. La terminarea coacerii, aparatul poate pastra painea calda in cuva o perioda mai lunga de timp.
- Partea electronica, “creierul aparatului” este situat tot in carcasa, de obicei pe partea frontala sau laterala, functie de tipul aparatului. Acesta este izolat termic de lacasul cuvei.
Sa vedem functionarea:
“Creierul aparatului” este un controler cu memorie ROM in care sunt introduse instructiunile privind secventele de lucru. Secventele de lucru sunt secvente de timp. Fiecare parte a procesului de executie a sarcinii trasate aparatului (aparatul poate face mai multe operatii setate din meniu, adica are mai multe programe: mai multe tipuri de paine, doar framantare si dospire aluat, marmelada etc.) este calculat in timp (minute, la afisaj) si cum spuneam mai sus, are mai multe secvente:
-incalzire ingrediente: functie de aparat 20-30 min.
-framantare: aici avem mai multe subsecvente de lucru, amestecare ingrediente in doua sensuri de rotatie; framantarea tot in doua sensuri si cu turatie variabila.
-incalzire cuva pentru dospire.
-coacerea painii.
-pastrerea painii “la cald”.
Un proces intreg de executie a unei paini normale este de 3,5 ore.
Sper ca ti-am fost de ajutor.
Nicoleta, imi poti spune si mie ce reteta ai folosit pt painea ta ? Si eu mi-am cumparat zilele trecute din Real si am avut probleme. Am incercat de vreo 4 ori nici o paine nu a iesit. Am folosit programul 1 sau 2 si tot timpul dupa ce crestea painea o framanta iar si o dadea inapoi… si nu mai crestea apoi la fel. Mc mult.
@Renata: -- dupa dospire (adica dupa ce a crescut) masina o mai framanta un pic (2-3 ture, asa se face si manual) dupa care creste in momentul in care incepe procesul de coacere. Va creste, trebuie sa o lasi. Daca citeai comentariile atenta vedeai ca, pentru o paine buna se utilizeaza programul 1, adica standard.
Iata o reteta verificata, pentru o paine de 1 kg:
- 750 g faina alba sau 505 g faina alba + 25 g faina integrala;
- 4,5 dl apa;
- 30 g drojdie;
- 2 lingurite de sare;
- 1 lingurita de zahar;
- 1 lingura ulei.
@Peter:-Multumesc!Eu am un aparat Alaska si in manual zice ca poate face paine de max 900g.Am incercat programul 1,oricum, am mai pus acum la facut.Sper sa iasa de data asta.
Daca poate face paine de max. 900g inseamna ca este cu o paleta.
Iata o reteta pentru paine de 750g:
- 600 g faina;
- 315 ml apa;
- 25 g drojdie;
- 1 lingura ulei;
- 1,5 lingurita sare
- 1 lingurita zahar.
Poti adauga pe la jumatatea framantarii (de obicei da masina un semnal sonor) seminte de in, susan, bostan sau floarea soarelui in paine.
Probabil scrie in manualul masinii dar repet, ai grija cum introduci ingredientele in cuva, prima data se introduc intotdeauna cele lichide si la urma cele solide (faina). Drojdia o pui ultima, peste faina!
Spor la copt
Buna seara. Va scriu si eu cu o mare rugaminte daca ma poate ajuta cineva…
Am primit un aparat de paine Westwood, dar nu imi iese deloc painea. Adica dospeste, se ridica frumos dar nu se coace aproape deloc. Am pus pe culoarea cea mai inchisa dar degeaba… A mai patit cineva asta ? E posibil sa fie defect ? Va multumesc.
Buna seara Adriana …
In urma cu 17 zile am cumparat acelas tip de masina de facut paine, de la DOMO Colentina, am venit acasa si am puso la treaba … dar am patit ca tine. A doua zi am dus-o inapoi si… in loc sa o schimbe, au trimiso la service … abia azi m-au sunat sa-mi dea alta sau banii inapoi ?!?!?!
Concluzia: e stricata, schimb-o !
Multumesc pentru sfat Eugen. Am vorbit deja cu cei de la service si maine duc aparatul.
Am cumparat acum cateva luni un aparat de facut paine, Alaska. Problema e ca nu mai gasesc cartea aparatului, unde erau retetele. Stiti cumva cum pot face rost de una ?
Vezi aici un manual de utilizare pentru aparat de facut paine, Alaska:
Ghid de utilizare aparat de facut paine ALASKA BM 2200
Daca nu poti descarca manualul de mai sus, atunci descarca de aici.
multumesc pt manual Dan.
in curand pun aparatul in functiune
Ar fi interesant sa ne pui niste poze cu painea rezultata, sa vedem ce experimente ai facut …
vreau sa intreb si eu dar aparatul nu merge sa faci si cozonac?

Buna ziua. Am luat si eu de la Domo o masina de facut paine Westood. Am citit mai sus ca nu o coace. In ce sens (adica nu o coace total sau doar in exterior crusta ramanand alba)? La mine de exemplu o coace foarte bine. Doar ca nu e rumena la exterior, coaja ramane aproape alba, doar putin se rumeneste. (chiar daca e la maxim culoarea crustei). Tin sa precizez ca am folosit mai multe tipuri de faina. (000, 650 chiar si 450)

In rest sunt multumita de ea si totul este ok.
Yrenne cum este cu aparatul de paine Westwood
Esti multumita de el?
Vreau sa imi iau si eu unul urgent
Va rog mult ajutati-ma si pe mine ! Mi-am luat acum 3 ani un aparat de facut paine de la Vortex, nu am avut cartea pentru el si am incercat retete dar nu mi-au iesit … De trei ani ma uit la aparat degeaba… Va rooooggggg frumos, ajutati-ma… Cine ma ajuta sa ii dau de cap, ii fac o cinste buna!
@ Ivan Stefan: -- Nu sunt mare specialist in asa ceva, dar am luat o astfel de masina de facut paine de curand pt a o da altcuiva. Inainte de a o da, am facut si eu o paine din curiozitate. Sa vad cum iese. Acum mai trebuie spus si altceva. Aceste masini sunt in mare de doua feluri. Unele doar pui ingredientele inauntru dupa retete bine stabilite iar restul face ea. Adica framanta, omogenizeaza, dospeste si coace. Pt cealalta categorie trebuie facuta coca inainte si dospita. Deci are doar functie de coacere din cate stiu eu.
Eu am luat multe retete de pe net. Nu mai stiu exact adresa, probabil sunt mai multe, dar google trebuie sa stie.
Pot sa spun ca la mine singura paine care am facut-o a iesit bine si a tinut vreo 3 zile, desi am citit ca multa lume spune ca trebuie mancata in ziua in care e facuta ca altfel nu mai e buna.
Ivan, eu am de un an o masina de paine Vortex si intotdeauna mi-a iesit painea buna, desi nu fac foarte des. Iata ce cantitati folosesc pt o paine obisnuita, marime mica:
200 ml apa calduta, 1 lingurita sare, 400 gr faina alba si in faina se face un mic sant in care se pun 5 gr drojdie uscata/de la Pakmaya e mai buna.
Adaugi ingredientele in ordinea de mai sus. Setezi aparatul pe programul 1, dimensiunea painii cea mai mica si culoarea crustei cum o vrei tu. Apoi… start si succes! Astept sa ne dai vesti bune!
PS: am folosit si drojdie obisnuita, proaspata, pe care am taiat-o bucatele si am presarat-o peste faina. Si asa mi-a iesit painea buna. Insa e recomandat sa folosesti drojdie uscata.
Un lucru esential: ai nevoie de un cantar de bucatarie cat mai bun, de preferinta electronic.
Buna ziua. Ma poate ajuta cineva cu o reteta de paine intergrala (500 gr)? Multumesc.
eu mi am luat un aparat de paine cu 2 cuve.doar ca nici eu nu prea stiu retete.
retetele difera de la un aparat la altu?
eu mi-am luat aparat Unold 68511 Backmeister Extra
O reteta de paine cu cartofi, pentru cei care vor sa faca paine de casa:
Paine cu cartofi
300 ml de apa sau lapte
2 linguri de margarina
1 ou
90 grame de cartofi fierti si zdrobiti
1 lingurita de sare
1 lingura de zahar
540 grame de faina
1 pachetel de drojtie uscata
Preparare program: NORMAL
Eu am cumparat si am folosit reteta Alinei cu o masina de facut paine Victronic. A iesit delicioasa, dar sunt sigura ca si retetele simple reusesc. Mie imi place cu cartofi. Am cumparat aparatul de facut paine, la reducere cu 180 lei …
Si eu vreau sa-mi iau o masina de facut paine.
Nu am inteles insa partea cu faina…cum adica,… si faina are ”imbunatatiri”? Eu credeam ca produsul final are conservanti si aditivi…
Sper ca faina pe care o gasesc la supermarket e ok…
buna, eu am primit o masina de paine ALASKA e senzationala. Creste frumos painea sau cozonacul , iar gustul e de neegalat. cota in jur de 140 de lei dar isi merita toti banii si are 3 ani garantie
Buna. Lebadussha, am cumparat si eu o masina Alaska am facut de doua ori paine cu ea, dar nu o creste, ramane mica si e numai coca, nu se poate manca
. Ce reteta ai folosit tu? 
Buna. Ma poate ajuta cineva? Am luat o masina de facut paine Heinner, cuva cu 2 palete, coace super, paine buna , dar in momentul cand pregateste aluatul, cand il framanta la un moment dat se aud trosnituri si asta numai la framantare, in rest totul ok…
buna!!! vreau si eu o reteta de cozonac
Am sa precizez cateva lucruri ,simple de altfel , cu scuza ca nu vreau sa epatez ! Prima conditie pentru o paine de calitate este calitatea materiei prime ; in primul rand faina , care trebuie , sa aiba in compozitie o cantitate de gluten de minim 26-28 % si o deformare cuprinsa intre 10-12% . Exista faini cu gluten 0 si deformari fie de 2-3, fie se 20-25 %. Aceste fainuri nu sunt panificabile . De fapt vreau sa spun ca nu intodeauna este de vina masina. Stiu am fost putin cam tehnic , dar iata cum se poate face o apreciere cat de cat asupra calitatii fainii : se face un cocolos din 5 g faina , astfel ca sa fie destul de consistent , se asaza pe o farfurie si se acopera cu un pahar , cu gura in jos ; peretii paharului sa fie putin umeziti , pentru a se creia un mediu care sa nu permita uscarea cocolosului In prealabil masuram diametrul cocolosului , iar dupa cca 40 de minute il masuram din nou . Scazind unul din altul cele doua diametre , aflam deformarea , care ar trebui sa fie cat v-am spus mai sus ,pentru o faina buna . Lipsa deformarii , sau latirea totala a cocolosului , ne arata ca avem o faina ori f . tare , ori f. slaba , nici una nu e panificabila . E o metoda rudimentara , dar va asigur ca este corecta !
Sorin si restul carora nu li se coace paine. Si eu patesc la fel, in ultimele dati. Eu mai am si o problema -- masina mea e HIT COMPANY -- cumparata din germania de acum 15 ani, fara manual, si e doar in germana.
Oricum, prima data am avut o faina nemteasca -- cu toate semintele, nu mai stiu daca din Kaufland am cumparat-o. Atentie! Aceasta faina deja avea sare in ea. Si prin minune a iesit painea!
Dupa -- cu faina alba -- nu a iesit -- vroiam sa fac franţuzeasca….
Concluzia, multa rabdare si FAINA!
eu doar ce am cumparat o masina de facut paine vinchi de jumatate de kilogram si sunt multumita de ea a costat doar 105 lei nu consuma mult dar iese o paine super fata mea nu manca paine de casa dar cu acest aparat mananca ia imi cere tot ce este sa tii cont de ordinea produselor incluse si de gramaj
stie cineva de ce iese fum si de ce se inroseste spirala la masina de facut paine Alaska? Mam speriat si am oprit masina. Stie cineva cum sa pornesc aparatul
la ora la care am oprito sa pot finaliza coacerea painii
Pentru cei interesati, iata reteta mea de paine, pentru aparate de facut paine (eu am un Moulinex OW6101):
http://dan-blog.ro...-facut-paine.html
Iese o paine foarte buna!
buna!!!ma poate ajuta si pe m cineva,am si eu o masina de paine westwood,dar nu am retetar la ea,asa am cumparat-o,si din pacate ma uit la ea de cand am luat-o ca nu stiu ce si cum…cred ca este de 700-750,nici asta nu scrie
,imi poate da cineva cateva retete ptr aceasta masina?? va rog
,acum imi pare rau ca am luat-o
trebuia sa-mi iau ceva mai de marca 
@mariana: -- Ai link în comentariul meu anterior, ai acolo şi reţete pentru pâine, le poţi încerca.
Am si eu o masina de paine westwood, am facut prima paine la ea, este ok la gust dar sunt nemultumita caci n am stiut cum se scoate vasul de paine din masina si am fost nevoita sa scot painea pe bucatele.Chiar daca e buna la gust, impresia artistica e dezastruoasa. Ma poate lamuri ;i pe mine cum sa procedez
Buna ziua,
Utilizez de peste 10 ani masini de paine. Acum am una Shov XMB538. Prima paine a fost ok. La a doua utilizare, am facut aceleasi operatiuni, insa cand am pornit butonul lateral, a inceput direct sa framante. si nu se mai opreste. Am incercat si fara ingrediente si imediat incepe sa framante. Rezistenta functioneaya, dar nu respecta perioada de preincalzire, ci porneste imediat. Ma puteti ajuta, din ce cauza se intampla acest lucru? Astept raspuns URGENT!!!
Buna seara ,am aparat de facut paine Tefal ( cu 2 palete ) si incerc sa facpaine de 1 kg.cu multe retete,inclusiv a dvs.dle Dan ( din tabel ) si imi iese coaja f.tare si nici dupa 10′de lasat in ap.dupa terminarea programului,nu o pot scoate din cuva doarcu paleta de lemn…
Am incercat si cu reteta mea traditionala- cand aveam alta masina -- cu lapte si unt( 82% grasime ) si tot lamentabil a iesit. Va rog sa-mi spuneti unde gresesc ? Ce sa fac ? Am pus prg.9, apoi 8 ( paine frantuzeasca ) si…nimic. Multumesc mult anticipat ptr raspuns