Anul 2012 – Varful crizei economice
Anul 2012 – Varful crizei economice
Daca ar fi sa ne orientam dupa ce se spune pe posturile de televiziune din Romania, am fi tentati sa credem ca nu mai este mult si criza e pe terminate. Depinde foarte mult de postul TV urmarit … O parte dintre canalele de televiziune romanesti inoculeaza ideea ca, nu mai avem mult … doar pana la alegeri … dupa care, vine USL-ul la guvernare iar problemele romanilor vor fi rezolvate.
Daca ar fi sa ne luam dupa ce spun actualii guvernanti … in Romania, economia a inceput sa se miste. Drept urmare, taman inainte de alegeri vor fi marite salariile bugetarilor cu vreo 15% … Pardon, “reintregite”, nu “marite” … de parca n-ar fi tot una. Cert este ca, din ratiuni electorale este foarte probabil ca guvernul sa mai dea ceva bani bugetarilor … in timp ce nimeni nu se gandeste la salariatii din sectorul privat, care de fapt sustin atat economia tarii cat si salariile angajatilor de la stat.
Potrivit insa celor care se lupta zi de zi cu criza financiara, respectiv salariatii din sectorul privat si IMM-urile, varful crizei economice va fi taman in anul 2012. Vor fi mai si mai multe concedieri in sectorul privat decat pana acum, datorita faptului ca o multime de IMM-uri vor intra in faliment. Locurile de munca vor fi si mai putine iar somajul va creste simtitor comparativ cu ce am avut pana acum …
In aceste conditii, ma intreb: pe ce calcule se bazeaza guvernantii si de unde vor avea bani pentru cresterea (pardon, reintregirea …) salariilor bugetarilor ? Cine minte ? Or avea oare salariatii din sectorul privat si IMM-urile, motive sa minta ? Nu prea cred … Or avea oare guvernantii motive sa ne minta ? … Voi, cam ce credeti ? …
2 comentarii la “Anul 2012 – Varful crizei economice”
Eu personal cred ca acum ei mint mai mult ca oricand (avand in vedere ca este an electoral) in speranta ca mai “pupa” vreun loc “la loja” dupa alegeri…
Toată lumea minte tot timpul. Sau aproape. Atât de multă minciună este în politică încât de cele mai multe ori este imposibil să discerni adevărul. Totuşi, referitor la economia românească sunt optimist. Nu că va fi mult mai bine ci că nu stăm atât de rău pe cât am fi stat cu un guvern care ar fi evitat măsurile nepopulare. Ultima confirmare a acestei impresii vine de la The Economist, de care am citit ieri aici.
Mergând mai departe, cred că greşim când ne aşteptăm ca lucrurile să revină “la normal”. Asta pentru că ceea ce percepeam ca normal era orice, numai normal nu. Un stil de viaţă risipitor bazat exploatarea intensă a resurselor, pe datorii peste datorii şi pe “valoare” creată din vârful pixului nu este sustenabilă. Prin urmare cred că stând concentraţi pe “când se termină criza” vom avea dezamăgirea de a constata că nu se mai termină în loc să observăm şi să ne concentrăm pe schimbările care se vor produce. Pentru că lumea ori se schimbă, ori… bine nu va fi.