Un nou an şcolar, dar… la fel de deficitar!
Nu prea de mult timp a fost marcat – cu festivităţile de rigoare – începutul unui nou an şcolar. Odată cu acesta şi mai vechile metehne, devenite parcă tradiţionale în toată reţeaua de învăţământ din România! Localuri degradate, murdare, unele chiar părăsite, cadre didactice insuficiente şi nepregătite profesional, număr de elevi scăzut, lipsa multor manuale şi multe, multe alte asemenea deficienţe cu repercusiuni nocive asupra întregului sistem şcolar. Din nefericire însă, n-au lipsit nici mai vechile obiceiuri, unele înafara legii, ce se perpetuează de la an la an, chiar sub ochii şi indulgenţa celor direct răspunzători de corectitudine! Între acestea, la loc de frunte, se situează eterna practică ilegală a “fondului clasei”, o adevărată boală a învăţământului românesc, tolerată de ani buni, ba chiar încurajată de numeroşi dascăli!
Din câte am aflat aşa zisa… cotizaţie la fondul clasei porneşte de la câteva sute de lei şi, pe alocuri, poate depăşi chiar şi 1.000 de lei într-un an. Sumele de bani, stabilite cică în şedinţele cu părinţii, sunt destinate zice-se diferitelor reparaţii în sălile de clasă, înnoirii mobilierului, unor dotări cu aparatură cică… modernă(!?), cât şi pentru plata unor firme de pază! Ce păzesc aceste firme, e greu de ghicit! Dar şi de răspuns. La fel şi cu acele reparaţii în clase, cunoscut fiind faptul că, până la începutul noului an şcolar, nu elevii trebuia să se ocupe, ci administratorii şi directorii de şcoală, finanţaţi de primării sau de către diferiţi sponsori. Aşa prevede şi legea educaţiei (art.108) care permite ca cetăţenii să facă donaţii sau sponsorizări către şcoli, într-un cadru legal, prin contracte parafate. În realitate însă, de foarte multe ori, banii respectivi n-ajung în contabilitatea şcolilor! Ei sunt strânşi fie de o persoană, fie de asociaţiile de părinţi care, mai apoi, se spune că fac cuvenitele achiziţii(!?) în numele respectivelor şcoli.
Se cuvine reţinut şi faptul că în multe locuri banii daţi de părinţi, prin acociatii, nu sunt însoţiţi, la primire, de nici-un fel de chitanţă, iar destinaţia lor rămâne, nu rare ori, o necunoscută!
Ce spun mai marii învăţământului vis a vis de aceste ilegalităţi şi metehne permanetizate? Unii, mai realişti, afirma că “strângerea fondurilor şi gestionarea lor chiar şi de către un părinte nu poate fi legală. Legalitatea apare – precizează în coloanele presei Petrică Miu, Inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar judetian Constantă – atunci când există asociaţii cu personalitate juridică, iar banii sunt contabilizaţi”. Să recunoaştem că, în cele mai multe cazuri, nu se procedează aşa. Deci se comit, voit sau nu, ilegalităţi!

Vinovaţi de aceste situaţii sunt, cred eu, atât primăriile cât şi directorii de şcoli. Dezinteresul şi nepăsarea acestora, încalcă nu numai legea ci, lezează şi buna defasurare a procesului de învăţământ. Ce zic şi, mai ales, ce fac cei de la ministerul de resort, n-avem de unde şti! Ştim doar, tot din presă, că dl ministru Liviu Pop, s-a făcut, din nou, remarcat în spaţiul public. Nu, nu în sensul pozitiv al cuvântului ci, iată: “Fiecare copil merită un viitor. Un viitor mai bun decât cel prezent”!
Şi încă o “remarcă”: “În viaţă, ca şi în politică, există greşeli şi erori. Este esenţial însă faptul că greşelile se pot corecta, erorile nu”! Dacă spune, cum spune(!) dumnealui!…
Astfel stând lucrurile, chiar şi la nivelul superior de conducere şi îndrumare, este greu de crezut că dezordinea şi neajunsurile semnalate pe ansamblul invatamanului din ţara noastră, vor mai putea fi eradicate curând!…
Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

14 comentarii la “Un nou an şcolar, dar… la fel de deficitar!”
Din cate am mai aflat,ministrul Liviu Pop,s-a mai dat in stamba de cateva ori,starnind,pe buna dreptate, ilaritate dar si compatimire!Acum o divagatie,Dle Dan,Sper sa nu va suparati ca-mi permit o mica observatie,pur prieteneasca si sincera referitoare,desigur, la articolul sus scris.Conceptul de ,,meteahna”asa se scrie ,la singular.La plural ,da,,metehne”!Numai bine,va doresc!
Despre ce „bună desfășurare a procesului de învățământ” vorbești, prietene Marc, când (în mare parte dintre școlile românești) la catedră se așează „dascăli” ce abia reușesc să obțină nota 5 la concursul pentru ocuparea posturilor?
Liviu Pop e „cireașa de pe tortul educației”, da’ merită și el „un viitor mai bun decât cel prezent”. Individul ăsta conduce Ministerul Învățământului?…
E o eroare a istoriei, dar stă în puterea noastră să reparăm greșeala. Cum? Foarte simplu: nu mai aplicăm niciodată ștampila în chenarul celor trei trandafiri…
P.S.: Nu fac propagandă anti PSD. Se pricep „băieții” să mintă atât de frumos încât cred și ei în propriile minciuni. Partea „frumoasă” e că sunt destui români ce cred că Dragnea și ai lui sunt „salvatorii” neamului…
Dacă asta e „salvarea”, prefer să mă înec…
Nu uita sa adaugi si aglomeratia din scoli. Sunt multe scoli unde se invata in 3 schimburi inca din clasa a IV-a, iar fondurile pentru suprainaltarea cladirilor, desi aprobate, nu sunt disponibile, si nici nu se stie cand vor veni…..
Situatia este destul de grava in opinia mea, deoarece un copil de clasa a IV-a nu este pregatit motric sa invete dupa amiaza, intre orele 14 -- 19.00, iar situatia devine si mai grava pentru copii de clasa a VIII-a. Acestia au program pana la ora 20.00, desi mai au un examen de capacitate de sustinut……
Completandu-te Francisc,apropo de ,,salvatorul”neamului,cred ca nu-i lipsit de importanta faptul ca ,multi,f multi indivizi de pe aici,din zona Moldovei,sunt morti dipa Dragnea,il adora,ba chiar unii-l si divinizeaza!Mai toti(exceptiile sunt rare)sunt PSD -isti infocati si nu accepta nici-o alta parere!Asa ca,din nefericire, n-ai ce sa le faci!Numai asa,sau si asa,se explica ,,unanimitatea”votului pentru sus amintitul partid!De fapt,o gasca de ajunsi,sprijiniti de prostime,de ignoranta!..
Lasă-i pe moldoveni să moară de dorul lui Dragnea, Marc. Nu e nici „meritul” tău, nici al meu că o parte dintre cetățenii României îl „adoră” și îl „divinizează”. Să le stea-n gât!…
Duminică fiind, mi-am găsit oleacă de vreme să stau și eu (cu câteva pixle de bere pe masă, desigur)
De vorbă cu mine însumi…
Habar n-ai, bădie dragă,
Câte ai avea de spus,
Nici măcar „ăla de sus”
Nu-i dispus să te-nțeleagă.
De-aia scriu. Ca să priceapă
Și-ăia cu capul mai greu:
Că nu sunt un „Dumnezeu”
Ci doar biet pământ și apă.
Habar n-am, bădie dragă,
Câți pricep vorbele mele,
Câți se regăsesc în ele
Și câți vor să înțeleagă.
Dar știu sigur, măi bădie,
Că nu stric nimic de scriu
Până încă mai sunt viu
Ce-mi trece prin „pălărie”.
Parafrazându-l pe Ștefan (cel mare și sfânt) întreb și eu: unde sunteți, cetățenii mei?
Chiar nu vedeți că cetatea a fost cucerită de impostură? …
Se găsiră doi bătrânei (unul mai „tinerel” decât celălalt) să comenteze soarta învățământului românesc. E cineva interesat de discuție? Pare-se că nu!
Lăsați dracului telefoanele mai „smart” decât voi („îndemnul” e adresat tinerei generații) și nu-i condamnați pe bătrâni să stea de vorbă doar între ei.
Mai trageți (măcar din când în când) cu urechea. S-ar putea să aveți de învățat…
Orice s-ar face in invatamant, de la an la an, copiii nu mai invata deloc.
Da,Francisc,se gasira cei doi(unul,inca tanar,da,da!)si alalalt,batranelul,sa scrie,sa comenteze si,tot ei,sa citeasca….ce-au scris!Aceasta-i situatia,mai de mult constatata, dar ne schimbata!Nu poti,deocamdata,s-o schimbi.Sa stii ca acum,tanar sau batran,mai nimeni nu-i interesat de ce-i prin jur,daramite pe o pagina de blog!.Asa ca,dragul meu amic(prieten),da-i drumul la niste frumoase versuri,iar eu te voi citi cu mult interes si placere!CE NE PASA NOUA DE ALTII!….
Mie-mi pasă, Marc, că de aia scriu. Și mă doare, crede-mă, că celorlalți nu le pasă de mine…
Prins în discuția cu prietenul meu Marc, era cât pe ce să nu bag de seamă că (în sfârșit!) un cititor al acestui blog postează un comentariu.
Bine-ai venit, domnule Radu! Părerile contează doar atunci când le spui…
P.S.: de cele mai multe ori (ca în cazul de față) tu spui și tot tu asculți.
Las de-o parte învățământul și încerc să scriu ultimul comentariu pe ziua de azi.
Peste vreo jumătate de oră la Copenhaga începe meciul dintre danezi și români. Un meci fără prea mari urmări în clasamentul grupei, dar important pentru reprezentativa României.
Hai băieți, că n-aveți ce pierde!