O alertă inutilă sau o… furtună într-un pahar cu apă!?

furtuna uragan tornada vreme nori pamant O alertă inutilă sau o... furtună într un pahar cu apă!?

Aşa poate fi numită zarva extraordinară generată de cei de la Primăria Generală a Capitalei (şi nu numai!), exact cu o săptămână-n urmă, deci pe 20 septembrie, a.c! La scurt timp după ora 17, mă aflam în Capitală, undeva prin Dorobanţi, mânat de problemele ce le aveam de rezolvat. Peste tot, o forfotă şi-o agitaţie neobişnuită. Practic, nu ştiam ce se întâmplă!?
Mirat, dar nu prea alertat, mi-am îndreptat paşii spre staţia tramvaiului 1, din imediata apropiere a pasajului din Piaţa Victoriei, cu intenţia de a ajunge într-un anume loc, mai exact, la intersecţia Şoselei … Mihai Bravu cu str. Baba Novac. În tramvai, călătorii ca sardelele, discutau agitaţi, acelaşi unic subiect: venirea vijeliei, a furtunii anunţate chiar de primăriţa Gabriela Firea, pe la radio şi TV cât şi prin alte mijloace publice! Pe străzile pe unde-am trecut, şiruri nesfârşite de autoturisme, autobuze, tramvaie ş.a.m.d, toate, aglomerate la maximum!

Aceeaşi animaţie (ca să nu mai zic, aglomeraţie) şi pe trotuare, şi chiar în farmacia unde mă oprisem pentru cumpărarea unui medicament (nu, nu anti-furtună!). Şi acolo – adică în farmacie – tot despre furtună se vorbea! Ba mai mult, una dintre farmaciste ne spunea să ne grăbim pentru că programul de funcţionare e mai scurt ca deobicei. Cauza? Desigur, vijelia anunţată!
În apropiere am vrut să mă opresc la un chioşc pentru cumpărarea ziarelor zilnice. Dar ghinion, programul de funcţionare se încheiase! În jur, fel de fel de cetăţeni, unii mai grăbiţi, alţii totuşi cu chef de vorbă şi comentarii, mai ales despre – nici nu se putea altfel – anunţata şi iminenta furtună! Totul părea cam sinistru, ceva ieşit din comun. Bătea, ce-i drept un vântişor, erau nişte nori şi, cam atât. Firesc, se apropiau orele înserării şi bineînţeles, declanşarea (după ora des anunţată, 20) a excesiv de alarmantei furtuni! Ajuns acasă, pe aleea Gruiul Argeşului, soţia, neliniştită şi ea, deabia mă aştepta. La TV, de fapt pe la mai toate TV-urile, la jurnalele de ştiri, acelaşi subiect! Doamna Firea, primăriţa, însoţită de încă o persoană (zice-se specialistă în materie!) anunţa şi motiva, din nou, cam ce-i cu… marea vijelie, programată(!?) pentru ora 20! Ce şi cum trebuie să facă cetăţenii, ca să nu se mai întâmple ce se petrecuse cu o zi în urmă prin Banat şi o parte din Ardeal.

Pe micul ecran ce să vezi?! Vezi, te uiţi şi te uimeşti! Isteria depăşea normalul iar nervii bucureştenilor au fost întinşi la limita maximă atât în trafic cât şi în mijloacele de transport în comun, pe străzi, pe trotuare, magazine şi terase! Specialisii spun că măsurile au fost mult prea alarmiste şi-n exces. Speriate că s-ar putea confrunta cu o situaţie similară şi în Capitală, oficialităţile au luat măsuri de siguranţă mult prea excesive. S-a acţionat, cred, în spirit pompieristic, ceea ce a generat prea multă panică în rândul bucureştenilor (şi nu numai). Aceasta cu toate că METEROLOGII AU PRECIZAT ÎN REPETATE RÂNDURI CĂ VIJELIA CARE VA… MĂTURA BUCUREŞTIUL NU VA FI NICI PE DEPARTE PRECUM CEA DIN VESTUL ŢĂRII!
Ce-i drept, la un moment dat (dar nu chiar la ora fatidică!) furtuna s-a abătut şi asupra Capitalei, îndeosebi în nord-vestul acesteia, acolo unde a produs ceva pagube dar nu pe măsură alarmării. Cum spuneam, o alarmare în exces, inutilă, ba chiar păgubitoare.

La un moment dat, spre exemplu, d-na Gabriela Firea pe lângă faptul că a cerut scurtarea programului şi în şcoli, le-a sugerat bucureştenilor să nu iasă nici din casă după ora 20!? Nu-i lipsit de de interes, dar mai ales, de haz, că cei trimişi acasă de la serviciu au văzut că afară, în stradă era bine-merci, era chiar şi soare, dar şi prăpăd prin staţiile de metrou sau de tramvai şi autobuz!

Drept urmare, frutuna vedetă a lansat şi un cod roşu de… glume pe seama precipitărilor, în care rolul (sau eroul) principal era deţinut chiar de primarul general, Gabi Firea! La rândul lor, televiziunile – în funcţie de optică dar şi de interese – au prezentat diferit furtuna şi urmările ei. Bunăoară, Realitatea TV a ales să o ironizeze pe primăriţa despre care a spus că aşteaptă… apocalipsa în roz, aluzie la sacoul (în roz) al dnei Firea şi că… “Uraganul Gabi s-a cam pierdut cu Firea”.

Toată această tărăşenie (aşa o consider eu) a arătat şi faptul că, din păcate, românii nu prea ştiu cum să acţioneze în caz de urgenţă. Psihologul Ionel Simionică scria într-un ziar că: “E indicat ca oamenii să-şi păstreze raţionamentul în situaţii limită. Nu trebuie să ne manifestăm emoţional pentru că atunci pierdem tot ce ştim“. Dar şi oficialităţile – adaug eu – să nu recurgă la alerte fără rost, precipitate şi cu urmări nu tocmai plăcute. Dimpotrivă!

Imaginile alăturate, preluate din presă, atestă doar într-o foarte mică măsură… brambureala şi panica provocate mai puţin de furtună dar, mai ales, de alertele şi isteria premergătoare acesteia! Cui foloseşte?!…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

0V6VZm4 O alertă inutilă sau o... furtună într un pahar cu apă!?
T6C2xpA O alertă inutilă sau o... furtună într un pahar cu apă!?
kRDTSuQ O alertă inutilă sau o... furtună într un pahar cu apă!?

Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

4 comentarii la “O alertă inutilă sau o… furtună într-un pahar cu apă!?”

 • ... a scris la 29 septembrie 2017, 11:35   [#1]

  Cucoana Firea-Pandele vine din presă… însă din acea “zonă” a presei care ştie exact cum să manipuleze opinia publică şi cum să facă imagine cuiva, cu ajutorul presei. Deci, ştie exact cum să folosească această “armă” şi anume presa, pentru a-şi creea “imagine”.

  Dacă bine-mi aduc aminte, chiar ieri am văzut pe postul de televiziune Antena 3, o emisiune realizată şi prezentată de către “marele jurnalist” Radu Tudor, emisiune în care, timp de zeci de minute, Radu Tudor prezenta starea deosebit de bună a agriculturii româneşti… Erau prezentate cifre de-a dreptul ameţitoare, recolte de ‘n-şpe mii de tone pe hectar, România (spunea Radu Tudor) a redevenit GRÂNARUL EUROPEI, paremi-se locul 1 în Europa la producţia de grâu şi locul 2 în lume!!! Inimaginabil!

  Evident, toate aceste “mari realizări” în agricultură se datorează PSD-ului, ilustrului conducător Liviu Dragnea şi măreţului ministru al agriculturii, to’arăşu’ Petre Daea.

  N-am reuşit să mă dezmeticesc minute bune la rând, aveam senzaţia că fără voia mea am făcut o călătorie în timp în anul de graţie 1980 şi că mă uit pe TVR la Telejurnal.

 • ciubotaru marc
  ... a scris la 29 septembrie 2017, 18:22   [#2]

  Cu… cucoana Gabi Firea, cum ii spuneti dv, dle Dan, am fost coleg timp de 6 ani la Televiziunea Romana. Inclusiv cu Marinescu, prezentatorul Jurnalului, trecut, din pacate, mai de mult, in nefiinta! Sa-i fie tarana usoara! Asa ca, mai mult decat ceea ce am scris, din motive lesne de inteles, nu pot sa ma mai pronunt! Ar fi fost multe de spus, bineinteles, cu referire la subiectul abordat, dar…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 3 octombrie 2017, 1:46   [#3]

  Dar ce, Marc? Faptul că ai fost colegul „cucoanei” te împiedică să spui ce crezi?

  O spun eu în locul tău: Gabriela Vrânceanu Firea e o parvenită. O cucoană (fără ghilimele) ajunsă primăriță doar pentru că a slujit interesele PSD pe vremea când era crainică pe la diverse televiziuni. Și, desigur, pentru că bucureștenii au votat-o.

  La fel ca oltenii Craiovei cu Olguța Lia Vasilescu…

 • ciubotaru marc
  ... a scris la 3 octombrie 2017, 13:24   [#4]

  Ai perfecta dreptate,Francisc!Dar ,la varsta asta(cum spuneai si tu),nu-mi mai arde nici de barfa(ca-n fond,asa s-ar numi!)si nici de… dezgropat mortii!Ce rost ar mai avea?!…Cucoana,cu sau fara ghilimele,tot cucoana ramane oricat ne-am burzului noi….Ea-i primarita.sotu-i primar,buni amici cu actualul ..,,conducator suprem,Liviu Dragnea,cat si cu ceilalti din gasca PSD-ista”,isi vad nestingheriti de ,,treburile’lor!Pai,nu-i asa?!

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?