Alegerile bat la ușă – destăinuiri din trecut și prezent!

stampila vot alegeri Alegerile bat la ușă  destăinuiri din trecut și prezent!

Peste puține zile vom merge la vot. Un vot zice-se democratic în care mai tot românul spune că vrea ca în România să se schimbe totuși ceva. Asta-i dorința majorității, a celor conștienți de faptul că “așa nu mai merge” și că poate că partidele nou înființate vor modifica într-un fel actuala situație politică.

Sunt pe acolo mulți tineri, cu o altă optică, cu alte aspirații… Sincer să fiu, m-aș bucura să fie așa. Nu pot însă să-mi dau foarte mult cu părerea. Nu mai am speranțe, nici prea multă încredere. Viața, întâmplările ei, bune ori rele, m-au determinat și m-au făcut să cred că orice-i posibil!

Astfel îmi amintesc de vremurile de mult trecute, din acei ani ai tinereții mele când, aflat în plină activitate profesională, eram un idealist convins! Nu credeam că am să trăiesc vreodată ziua când o să se clatine definitiv sistemul comunist și Ceaușescu să se ducă. Din ce vedeam, auzeam și întâlneam eram convins că to’arășul și sistemul vor supravetui. Fiecare dintre noi își găsise o oază intelectuală printre prieteni, aveam așa, un fel de rezistență în interiorul cuștii! Entuziasmul la acea vreme era enorm, pe măsură decepției ce a urmat. Despre toate acestea am mai scris cândva, m-am mai destăinuit.

Și m-am întristat de tot ce s-a întâmplat și se întâmplă în prezentul post decembrist. Mulți tineri sunt indiferenți și-s mereu în așteptarea zborului spre alte zări. Alții, se luptă cu morile de vânt. Unii oameni mai în vârstă au o gândire mai proaspătă și mai clară decât anumiți tineri. În România de azi s-a încercat și se încearcă o dezbinare între generații: bătrânii sunt arătați cu degetul că “ne țin în loc“!

Mass-media, o partea din ea, este divizată și își servește doar stăpânul și propria-i audiență, dar și contibuie la adâncirea prăpastiei! Fiecare consideră că postul de televiziune adversar este părtinitor. Ba că-i cu Puterea, ba că-i cu opoziția sau mai știi cu cine. “Specialiști” de toate culorile și domeniile, nu mai contenesc în laude sau vorbe injurioase, iar naivi și credulii par dezorientați. Tocmai de aceea am găsit de cuviință să-mi exprim succint unele palide păreri.

Îmi permit chiar acum, în preajma mult așteptatelor alegeri prezidențiale, să adresez proximilor cititori ai acestor rânduri invitația de a da dovadă de mult spirit social și maturitate civică, de multă chibzuință, înțelegere și obiectivitate acolo în fata urnelor de vot!
Un vot în plus sau în minus contează în binele nostru, al tuturor romanilor!…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Vocea poporului ]
Tagged with: [ , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

13 comentarii la “Alegerile bat la ușă – destăinuiri din trecut și prezent!”

 • ... a scris la 6 noiembrie 2019, 1:45   [#1]

  Începand de acum mă voi uita și eu la Antena 3… pentru că, de câteva zile, respectiv de când a căzut PSD-ul iar guvernarea a fost preluată de PNL, au început și cei de la Antena 3 să critice puterea. Până în urmă cu câteva zile criticau doar opoziția iar tot ce făcea puterea era lapte si miere! Când rolul presei tocmai acesta ar trebui sa fie (printre altele): să critice puterea, nu opoziția!

 • marc
  ... a scris la 6 noiembrie 2019, 15:34   [#2]

  Multe ar trebui sa fie,dar nu-s!Asa-i la noi si poate si prin alte tari din Est. In ce priveste Antenele,nici mort nu ma uit pe acola si pe inca 2-3 posturi cam de aceeasi speta.Pe acolo,nu stiu cum se face,dar totu-i vazut si comentat pe dos!Aiurea,ba chiar si tendentios…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 7 noiembrie 2019, 17:17   [#3]

  Până să ne belim ochii la Antena 3, eu zic că nu strică să ne ciulim urechile la ce vor spune candidații care vor binevoi să fie prezenți în seara asta la dezbaterea moderată de Moise Guran pe Europa FM.

  Părerea mea e că orice candidat (dintre cei invitați public) care refuză participarea la emisiune nu trebuie votat, indiferent de procentele din sondaje. Campania asta pentru prezidențiale mă face să cred că suntem luați de proști. Cum naiba să țintești fotoliul de la Cotroceni fără să le spui alegătorilor măcar vreo două vorbe, alături de contracandidați?

  Am avut până acum un președinte zâmbăreț, unul învins de sistem, unul jucător și unul tăcut (sau mai degrabă mut). Cred că a venit vremea să avem un președinte implicat. Un președinte al țării, nu unul al tuturor românilor, pentru că așa ceva este imposibil. Nu poți împăca și capra și varza și lupul în același timp…

  Numărul de impostori cocoțați în funcții publice a depășit de multă vreme „densitatea normală” pentru o societate ce aspiră la „democrație”. Lupii au pus stăpânire pe stână, caprele stau liniștite în poziția ce le-a fost destinată și varza așteaptă o ploaie binefăcătoare ca să facă căpățână.

  Duminică vedem cât de mare a crescut căpățâna verzei…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 7 noiembrie 2019, 23:09   [#4]

  Băga-mi-aș! Prins în hora dezbaterilor politice am ratat victoria ceferiștilor clujeni în fața celor de la Rennes. Să mai zică cineva că Petrescu și echipa antrenată de el se face de rușine în Europa League!

  E-adevărat că au fost eliminați din Champions League de o echipă pe care eu credeam că o puteau învinge (de Slavia Praga vorbesc, știți voi, aia de a reușit să plece neînvinsă de Messi și ai lui). Am ascultat cuminte „dezbaterea” moderată de Guran și am „tras” concluzia: avem de ales încă o dată răul mai mic!

  Să ne trăiască încă un mandat președintele în funcție că altul mai bun decât el nu avem! Că așa suntem dresați să alegem: ce vrei, maică, să vină altul mai nesătul?

  Iarăși vorbesc pe nas (nici nu e de mirare după cele patru „conserve”), da’ mă gândesc că nu ar strica să schimbăm „garnitura”. Poate reușim să alegem meniul care ne place…

  Încă sunt prea mulți indivizi cărora le convine să fie slujbașii unui stat ce crede că e normal să stăpânească destine. Ce-ar fi să le dăm peste bot?

 • EU, a lu' Gerila bat la USA
  ... a scris la 8 noiembrie 2019, 1:02   [#5]

  Sa votezi dupa ce-ti spun candidatii in campanie, e ca si cum ti-ai face cumparaturile dupa reclamele comerciale! Am inteles ca sunt si insi care chiar cred in ce aud si ce citesc in reclamele publicitare, desi de fiecare data le sunt inselate asteptarile. Zic unii ca “nu s-a mai vazut campanie fara dezbateri”, iar EU chiar n-am inteles niciodata care-i rostul acestor dezbateri electorale intre candidati, mai ales intre Iohannis si Dancila pe care-i stim foarte bine cum sunt “la treaba”, asa ca de ce am mai avea nevoie de vorbe(?)! Sau poate, cine stie, lumea-i dornica de spectacol si-si spun ca si alegerile-s un bun motiv “ca sa ne simtem bine”(sic!)? Pai, atunci, mai bine sa ne cante ceva candidatii, sa-nghita sabii, sau sa danseze la bara, ca sa fie spectacolul mai distractiv, ca asa, sa-i auzi recitandu-si sloganurile inepte, mie nu mi se pare sa prezinte vreo atractie. La urma urmei, fiecare cu placerile lui, nu-i asa?

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 8 noiembrie 2019, 14:55   [#6]

  Și cum să votezi, domnu’ a lu’ Gerilă? După cum nu-ți spun candidații? Pentru mine Iohannis este o mare dezamăgire, nu fiindcă a fost un președinte rău, ci pentru că a refuzat dialogul cu ceilalți candidați. Nu poți avea pretenții la încă un mandat (deși sondajele spun că îl va câștiga) dacă te ascunzi în spatele tăcerii.

  Mulți susțin că „a luptat” cu PSD. Păi ce naiba de luptă a fost aia când a semnat ca primaru’ toate „pohtele ce-au pohtit” tovarășii lui Dragnea? Haideți să acceptăm adevărul că PSD-ul ultimilor 3 ani a avut cea mai nocivă guvernare din ultimele 3 decenii și cu sprijinul lui Iohannis.

  Nu mă iau niciodată după reclamele comerciale atunci când cumpăr un produs. Pur și simplu îl cumpăr și dacă nu-mi place atunci a doua oară încerc altceva. Dați-mi un motiv pentru a-l alege încă o dată pe actualul președinte…

 • EU, a lu' Gerila bat la USA
  ... a scris la 9 noiembrie 2019, 5:46   [#7]

  EU, domnule Francisc, n-am gasit motiv nici pentru a-l vota “o data”, cat despre “inca o data”, va dati seama ca nici nu m-am gandit sa gasesc vreunul. Asa-i, cand mergi pe comanda altuia, mananci ce ti se pune-n farfurie, n-ai incotro! Asta-i neajunsul democratiei! Eram simpatizant liberal, domnule, pe vremea lui Campeanu, si-mi aduc aminte ca spunea, intr-un interviu, odata, ca “romanii nu-si vor gasi linistea, pana nu vor scapa de smecherie” si, de-atunci, in loc sa caute sa scape de ea, romanii au ajuns sa fie cu totul la cheremul smecherilor, au ajuns “romanii lui Iohannis”, manati la staul de trubadurul Orban. Ce sa fac domnule, daca EU nu mi-l pot scoate din minte pe Predoiu, cand spunea, la televizor, ca nu-i niciun motiv ca “incestul sa fie incriminat”, sau daca EU simt ca alegerile astea au ajuns sa fie bataia de joc a politicienilor care se duc ostentativ sa voteze aiurea, prin Europa, spre entuziasmul gloatei? ” ‘Om trai si-om mai vedea”, zise orbul!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 10 noiembrie 2019, 20:24   [#8]

  Se zvonește prin anumite cercuri media că Dăncilă intră în play-off. Mă duc repede să-mi ascut sabia fiindcă am promis că îmi fac seppuku dacă Viorica intră în finală…

  Judecând însă după numărul cetățenilor votanți (mai ales al celor din diaspora) cred că am șanse să scap cu burta intactă.

  Sunt tare curios ce cifre va prezenta exit-poll-ul IRES. Până atunci rad vreo două și mă uit la meciul câinilor cu campioana.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 10 noiembrie 2019, 22:27   [#9]

  Ce ghinion pot să am, domnilor! IRES o dă pe Vasilica pe locul 2 cu 22% din sufragii, adică vreo 1,91 milioane de voturi, în timp ce Barna e creditat cu 16,1%, adică vreo 1,4 milioane de voturi. Președintele Iohannis, cu cele 38,7 procente, ar avea 3,36 milioane de voturi.

  Altfel spus, degeaba au votat „diasporenii” trei zile și au stabilit recordul de participare dacă Dăncilă va juca în turul doi. Personal, nu cred în cifrele prezentate de IRES, mai ales că diferența de voturi dintre mediul urban și cel rural este de vreo 1,43 milioane.

  Dar să nu anticipez… Merg fain-frumos la culcare și văd mâine cât de valabile sunt procentele prezentate de IRES.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 11 noiembrie 2019, 9:24   [#10]

  Ete na, că cifrele nu prea sunt valabile! Iohannis are doar 35,65%, Dăncilă a întrecut până și previziunile IRES obținând 23,79% din preferințele electoratului iar favoritului meu (la Dan Barna mă refer) îi mai trebuiau niște voturi ca să-și întregească cele 14 procente.

  A’ma stau și cuget ce să fac peste două săptămâni? Să merg la vot sau nu? Treacă de la mine, mai merg încă o dată că n-o vreau nici în ruptul capului pe Viorica prezidentă…

 • ... a scris la 11 noiembrie 2019, 10:23   [#11]

  Aseară pe la orele 21.00 când am aflat rezultatele de la exit-polluri am zis răspicat că la turul 2 nu mai merg. Nu mai pot vota cu pămpălăul ăsta, gata!… L-am votat o dată, am văzut ce și cum a făcut, a avut o șansă și și-a cam bătut joc de ea… Gata!

  Azi îmi reconsider poziția când văd că proasta satului poate face pe dracu-n patru și… hmm, parcă n-aș vrea să risc.

  Totuși, încă mă mai gândesc dacă ies ori ba în turul 2…

  Eu zic că poporul român a avut o șansă să schimbe ceva, în bine cred eu, și a ratat-o preferând să meargă în continuare pe mâna dinozaurilor care de 30 de ani, într-un fel sau altul (a se citi prin interpuși), conduc destinele țării. Mă întreb acum dacă vina pentru faptul că România se află unde se află (d.p.d.v economic, social și politic) este a politicienilor care ne-au și ne conduc ori a poporului român?

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 11 noiembrie 2019, 12:21   [#12]

  Călătorului îi șade bine cu drumul și românului neaoș cu votul pentru PSD, Dane. Ce ne mai rămâne de făcut? Să așteptăm al doilea pas al președintelui tăcut încă 5 ani sperând că guvernul lui proaspăt instalat ne va îneca în bunăstare sau să dăm bir cu fugiții încotro vedem cu ochii?

  Să nu ne amăgim. Rezultatele acestui scrutin seamănă al naibii de bine cu scorurile din meciurile Ligii întâi, în care acuzăm de fiecare dată pe arbitri că sunt părtinitori. Degeaba fluieră observatorii federali (diaspora, adică) că suntem în ofsaid când nouă ne convine poziția…

  Da’ las’că-i bine și la vară cald! Trece ea cumva și iarna asta și la primăvară o luăm de la capăt cu alegerile. Începem cu localele într-un singur tur și terminăm cu șparlamentarele, anticipate sau nu. Un șah etern dat democrației…

 • EU, a lu' Gerila bat la USA
  ... a scris la 11 noiembrie 2019, 17:53   [#13]

  Iata, domnule Francisc, ca v-ati gasit singur motivul de a-l vota inca o data! Cu rabdare, in viata, capeti raspuns la toate intrebarile, si la cele pe care ti le-ai pus, si la cele la care nici nu te-ai gandit vreodata. Pana la urma, EU pot sa va-nteleg mahnirea pe care o-ncercati la gandul ca Dancila sa se instaleze in fotoliul prezidential, pentru ca eu o traiesc de 15 ani incoace cu Basescu si cu Iohannis, dar, hei(!), asta-i democratia. EU unul sunt pregatit s-o indur si pentru un nou mandat, traind cu speranta ca nu ne vom indeparta intr-atat de drumul firesc, incat sa nu mai gasim cale de revenire, increzandu-ma mai mult in destinul natiei noastre care a avut, de fiecare data, resurse pentru a-si regasi drumul din devierile in care a fost abatuta de imbecilitatea si ticalosia conducatorilor ei. Asa sa ne-ajute Dumnezeu!

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?