Adrian Păunescu

Adrian Păunescu

adrian paunescu Adrian Păunescu

Adrian Păunescu, nascut la 20 iulie 1943 la Copăceni in judetul Bălți, localitate care astazi face parte din Republica Moldova, s-a stins din viata astazi 5 noiembrie 2010 la ora 07.15 la Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti.

A fost poet, publicist si om politic. Adrian Păunescu este cunoscut ca poet si ca organizator al Cenaclului Flacăra.
Cenaclul Flacăra a fost considerat un adevarat fenomen social.
Din 1973 a condus revista Flacăra de la conducerea careia a fost demis in anul 1985, iar dupa Revolutia din 1989 i-a fost interzisa intoarcerea la conducerea revistei Flacăra, drept urmare in 1990 Adrian Păunescu infiinteaza revista “Totuși iubirea“.

A fost insa condamnat de multi pentru legaturile sale cu puterea comunista, fiind catalogat ca “poetul lui Nicolae Ceausescu” a fost huiduit la Revolutia din 1989. Exemple:

Să trăiţi, Măria Voastră ! – scris de Adrian Paunescu in 1986
Versuri de ecou – scris de Adrian Paunescu in 1986

A fost unul dintre putinele persoane publice din Romania care nu si-a renegat complet ideologia socialista, dupa anul 1989 intrand chiar in Partidul Socialist al Muncii.

Daca ar fi sa privim insa doar “jumatatea plina a paharului” si sa lasam la o parte convingerile sale ideologice, Adrian Păunescu a fost fara indoiala unul dintre marii nostri poeti contemporani, care a avut o contributie importanta in lansarea multor artisti romani, in special in zona muzicii folk, ca de exemplu Florian Pitis, Stefan Hrusca, Vasile Seicaru, Victor Socaciu si multi altii.

Repetabila povară” cunoscuta de catre publicul larg ca fiind “Rugă pentru părinți” este una dintre operele lui Adrian Păunescu devenite celebre in Romania in special dupa ce a fost interpretata de catre Stefan Hrusca.

 

Rugă pentru părinți interpretata de Stefan Hrusca:

 

Adrian Păunescu – Impozite, biruri si taxe:

De morti insa, numai de bine, asa ca… “Sa-i fie tarana usoara”.

Categorie articol [ Literatura ]
Tagged with: [ , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

13 comentarii la “Adrian Păunescu”

 • ... a scris la 5 noiembrie 2010, 15:13   [#1]

  Odihneasca-se in pace ! A fost un poet genial.

 • ... a scris la 5 noiembrie 2010, 20:31   [#2]

  Odihneasca-se in pace! Ma uitam printre comentariile de pe libertatea si m-am ingrozit de ce spun unii.

  Exemplu de comentariu:
  “UN COMUNIST, UN OPORTUNIST… SA-L IERTE DUMNEZEU… IN REST… DA, POET TALENTAT ! MULTI OAMENI DE VALOARE AI ACESTEI TARI S-AU STINS PRIN PUSCARIILE COMUNISTE, IN CHIN SI MIZERIE… PENTRU EI STATUL NU A FACUT MAI NIMIC, TELEVIZIUNILE SI ZIARELE ELOGIAZA AZI MEMORIA LUI PAUNESCU… LA FEL CUM EL, POETUL II ELOGIA PE COMUNISTI… CIT ZEL !”

 • ... a scris la 5 noiembrie 2010, 20:53   [#3]

  o sa ne lipseasca nea Adrian.. :|

 • ... a scris la 5 noiembrie 2010, 21:10   [#4]

  @ 24monden: -- Poate ca “unii” au dreptate… Vezi aici.

  Il considera pe Nicolae Ceausescu (citez): “O scanteie divina” … No Comment.

 • ... a scris la 5 noiembrie 2010, 23:26   [#5]

  Fiecare poet genial avea “gargaritele” lui! Ati vazut vreodata un poet 100% sanatos la cap?
  In rest, cum spune Dan, “de morti numai de bine”!

 • robert
  ... a scris la 7 noiembrie 2010, 9:56   [#6]

  Felul in care Adrian Paunescu este prezentat pe mai multe posturi TV unde se spune ca Adrian Paunescu este un poet mai mare chiar decat Mihai Eminescu, este cel putin deplasat, ca sa nu spun altfel. Cum poti sa afirmi despre Adrian Paunescu, ca ar fi un poet mai mare decat Mihai Eminescu atat vreme cat in poeziile scrise de A.Paunescu sunt folosite rime simple, banale si de multe ori nelalocul lor !? Ideile de multe ori nu au cursivitate iar in multe locuri rimele sunt folosite doar pentru a face ca versurile sa rimeze nicidecum pentru ca ar exprima vreo idee deosebita.

  Cine l-a plans pe Paunescu ? Toti fostii comunisti sau cei care au avut in vreun fel legatura cu fostul regim comunist, ca de exemplu Oana Mizil, nepoata lui Paul Niculescu Mizil cel care a fost un inalt demnitar comunist de dinainte de 1989, fost ministru al educatiei si invatamantului si fost ministru de finante de pe vremea comunistilor.

  Nu intamplator toti fostii comunisti fac parte din PSD la fel ca Oana Mizil, Adrian Paunescu, Ion Iliescu si multi altii. Pentru romanii care nu au avut nici un fel de legaturi cu comunismul, Adrian Paunescu a fost si va ramane asa cum dealtfel si presa internationala a semnalat “poetul de la curtea lui Ceausescu“. Este suficient sa cititi “operele” lui Adrian Paunescu de dinainte de 1989 ca sa va dati seama ca a fost un oportunist, pe vremea comunismului inchina ode dictatorului, iar dupa 1989 a devenit mare “revolutionar” cu gandiri social-democrate si bineinteles ca ce altceva putea sa faca decat sa profite de asta, asa ca s-a inscris in Partidul Social Democrat alaturi de fostii sai tovarasi din perioada comunista. Acesta a fost adevaratul Adrian Paunescu indiferent cat ar incerca acum ziarele si televiziunile PSD-iste sa-l martirizeze.

 • ... a scris la 7 noiembrie 2010, 12:45   [#7]

  Robert, nu e bine sa fim atat de patimasi in ceea ce-l priveste pe Adrian Paunescu. Nu stiu cati ani ai trait tu in “societatea socialista multilateral dezvoltata”, eu am trait 27 de ani si 2 luni ! Deci pot spune ca am cunoscut-o cat de cat. Se spune despre el ca a fost “poetul de curte a lui Ceausescu” La fel au fost altii, C.V. Tudor exemplul cel mai elocvent. Ai auzit de Ion Brad ? Dar, Adrian Paunescu, pe langa faptul ca l-a admirat (sau iubit) pe Ceausescu a avut curajul sa si critice pe vremea cand nimeni nu avea. Numai dupa revolutie sa dau cu caramizile’n piept. La cati dizidenti au aparut dupa ‘89, ma si mir ca a rezistat Ceausescu 1 an “de mandat” ! Si nici nu a fost fatarnic, nu s-a dezis niciodata de trecutul sau si de convingerile sale. Asta e o mare calitate ! Majoritatea din cei ce ne conduc astazi au fost mici trepadusi si lingai comunisti. Pe acea vreme nu puteai ajunge nici macar un parlit de maistru daca nu erai membru de partid ! Cum crezi tu ca putea ajunge cineva de exemplu “reprezentant comercial al Romaniei la Anvers” fiind si dizident si un anticomunist convins ? Hai sa fim seriosi !

 • vasile
  ... a scris la 8 noiembrie 2010, 23:16   [#8]

  Realitatea Tv si Antena 3, au anuntat ca Adrian Paunescu a murit sarac, ca a fost un poet sarac. Iata ca adevarul a iesit la iveala, Adrian Paunescu are o avere de peste 5 milioane de euro ! Psd-istii au incercat sa-l faca erou national, sa-i spele trecutul de comunist. Iata adevarul:

  http://www.romania...-erou-205082.html

 • anti-comunist
  ... a scris la 9 noiembrie 2010, 0:20   [#9]

  paunescu a declarat public la emisiunea lui robert turcescu pe realitatea tv, ca la iubit pe ceausescu si ideile marete ale lui ceausescu. iar acum l-au facut mare erou national si l-au ingropat cu onoruri militare. ce tara de …

 • anti-comunist
  ... a scris la 9 noiembrie 2010, 0:28   [#10]

  erou al neamului romanesc:

 • ... a scris la 9 noiembrie 2010, 19:51   [#11]

  Saracul, si el s-a inmultit fara sa stie. Gura sparta a lumii zice ca ar fi facut posibila nasterea a doua gemene. :-?
  In rest numai de bine, mie nu mi-a fost drag, m-a invatat doar sa fiu transanta.

 • ... a scris la 9 noiembrie 2010, 23:02   [#12]

  Toate mascarada asta arata clar in ce haos moral au ajuns telespectatorii din acest stat. E un haos intretinut cu buna stiinta de o sleahta de nemernici, aliati cu nelipsitii popi. Din pacate, au un succes fulminant. Amen.

 • Ivanescu Mihai
  ... a scris la 11 decembrie 2010, 16:35   [#13]

  A murit marele clopotar comunist al PCR, geniu al nesimtirii si linguseli si al ipocriziei pe care le-a ridicat la nivel de arta… a spalat creierul unei generatii debusolate, poate si naive si credule.

  Paunescu in cimitir, cu mina
  Ii face semne lui Vadim acuma.
  Ca sa nu-i fie urit, Paunescu
  Il vrea linga el pe Ion Iliescu.
  Eminescu ii zice: Paunescule, hai
  Pe Ceausescu, Elena, in fund ii pupai
  Pe ei ca vecini acuma sa-i ai
  Du-te ba la Gencea, acolo sa stai !
  Aici odihnesc poeti autentici, scriitori si artisti
  Nu unul ca tine, clopotar comunist !

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?