Adio bragă, trăiască cola, dar și berea!

reteta braga boza bautura sultanilor Adio bragă, trăiască cola, dar și berea!

Braga era la mare cautare in zonele din sud ale tarii unde simigeriile se intreceau in arta de a pofti bucuresteanul sa ude covrigii sau dulciurile, cu braga.

Ce era braga? Simplu, ieftin si traditional: O fiertura de mei macinat (de porumb ori de secara) usor tulbure si de consistenta unui nectar dulce acrisor cu o firava urma de alcool. Care va sa zica, ieftin ca… braga – cu cinci parale te pricopseai cu o cana de braga si dulciuri asortate – si la moda, pe cartea ei de vizita mai scria: bautura racoritoare cu gust acrisor si miros specific, o varinata de consum agreabil pentru un buzunar mai stramt, buna de pacalit saracia. Eficient antidot contra caniculei, licoarea era un produs perisabil, care trebuie tinut obligatoriu la gheata pentru ca nu rezista mai mult de 48 de ore. De aceea se pastra in butoaie din lemn, umplute cu gheata, care aveau inauntru bidoane din aluminiu cu canea.

Cine era bragagiu si cum vindea “Braaagăăă reeeeceeee“? Vanzatorii de braga dar si de zaharicale orientale erau turci, albanezi, aromani, bulgari si armeni care purtau intr-o mana tava dulce si in cealalta mana o donita cu braga racita in care rostogoleau un bulgare de gheata. Totusi, umbla vorba ca braga are o istorie respectabila si a fost preparata de traci, deci nu are numai radacini orientale. Femeile trace faceau turte de mei, muraturi, fierturi din felurite radacini si verdeturi si sunt inventatoarele mai multor produse fermentate printre care si borsul si… braga!

Fabricarea bragii a fost preluata cu traditie si reteta de fabricute socialiste dar si de urmasii celor cu salvari si fes. Asa ca in Constanta a existat pana nu demult o fabrica de braga, care a capitulat insa sub asediul sucurilor la plic, Rocola, Cico si mai nou a sake-urilor in arome si culori. In timp, tiptil, tiptil braga a disparut in istorie, a ramas alaiul sau de amintiri. O “mana” de turci si de albanezi au pastrat traditia negotului cu braga si o singura societate comerciala o exploateaza la nivel industrial. O mai fabrica familiile musulmane din sudul tarii, dar numai pentru consumul propriu.

Cofetaria la “La atletul albanez” din Slatina mai vinde inca braga. Proprietarul tine inca secreta reteta mostenita din tata-n fiu. Piata bragii nu a murit de tot nici la Drobeta-Turnu Severin unde trei familii de turci tin la reteta fara cusur pentru ca braga “botezata” nu e foarte igienica, aranjeaza sau deranjeaza stomacul. La formula traditionala de faina de mei, porumb sau secara, se mai adauga cateva ingrediente, “sarea si piperul” bauturii dar acestea sunt secretele care ajuta la pastrarea gustului sau inconfundabil. Ceva mai jos aveti si o poza cu unu bragagiu turc pe strazile din centrul Severinului in anii ‘940.

FYzdAoz Adio bragă, trăiască cola, dar și berea!
hE3AwFg Adio bragă, trăiască cola, dar și berea!

Se pare ca targovetul era Zekir (Zeki) Baba, traia pe Ada Kaleh si era albanez – vanzator de braga Musterii pentru braga buna si rece au fost si in Galati, prin 1971. Azi se pare ca se vinde pe strada, intr-o compozitie originala: miere cu pere si malai. Sa fie primita, dar noi nu recomandam!

O alta reduta a traditiei a supravietuit la Busteni, miraculos si eroic pana in 1991 si se numea Bragageria doamnei Bairamovici. Botezata in amintirile altora “La turcu” bragageria din Busteni, pe drumul ce duce spre telecabina, in vecinatatea Fabricii de Hartie, vindea braga in fostele sticle de lapte de 1 l pe care turcoaica o acompania cu “alvita” si inghetata la cornet.

6uwl0lK Adio bragă, trăiască cola, dar și berea!

In Bucuresti in parcul Cismigiu era un chiosc unde se vindea, cu un sfert de veac in urma, sirop, sifon si braga.
Singura firma care mai produce braga in cantitati industriale este Comalina SRL din Galati iar amfitrionul a incaltat papuci de bragagiu in 1975, dupa ce a mostenit de la un evreu pe nume Bal reteta de fabricare.

De ce a disparut de fapt braga? Sa o punem pe seama noilor moravuri care dicteaza un gust mai parizian, mai subtire, adica fara ingeniozitati locale? Nu avem raspunsuri ci doar cateva intrebari savuroase decupate tot de aici: In Romania postrevolutionara a disparut materia prima pentru braga. E ca si cum am afla ca nu mai exista materie prima pentru bors. Ca a disparut zerul, otetul si rachiul. Ca nu mai avem ceapa sau, Doamne fereste, berea. Berea cea de toate zilele, generatoare de inspiratie dar si de buna dispozitie!!

Ce spui amice, Francisc?…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

11102988 908309639225491 1103843515837958236 o Adio bragă, trăiască cola, dar și berea!

Categorie articol [ Gastronomie, Guest Post ]
Tagged with: [ , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

4 comentarii la “Adio bragă, trăiască cola, dar și berea!”

 • ... a scris la 20 septembrie 2022, 14:29   [#1]

  Prietene Marc, doar două mențiuni:
  -- prima este că, din cauza nefuncționalității (probabil temporare) a serverului care stochează imaginile, nu am reușit să accesez imaginile trimise de tine astfel că mi-am permis să adaug eu câteva imagini…
  -- a doua este că, nu știu cât de actualizate sunt informațiile pe care le ai despre locurile în care se mai prepară și vinde bragă dar, cel puțin din informațiile care apar pe internet, atât “La Turcu” din Bușteni cât și “La atletul albanez” din Slatina par să fie închise, să nu mai funcționeze!

  Vă mărturisesc că n-am baut niciodată bragă și mi-ar place să știu pe unde se mai vinde așa ceva, pentru ca în viitoarele posibile calătorii prin România să aflu și eu ce gust are braga…

  “Erată”: am reușit într-un final să accesez câteva din imaginile trimise de tine astfel încât le-am adăugat la final.

 • marc
  ... a scris la 20 septembrie 2022, 15:31   [#2]

  Mulțumesc Dane pt pozele postate dar și pt,informatiile date în legătură cu unele știri cam perimate!În rest,doarSANATATE!…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 20 septembrie 2022, 20:51   [#3]

  Ce să zic, Marc? N-am băut niciodată bragă (uite cum îl plagiez pe Dan!), așa că habar n-am ce gust are. Știu doar vorba populară „ieftin ca braga”…

  Eu mi-s cu berea. Cel puțin patru pe zi când nu mi-e sete.

  Seară faină să ai!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 20 septembrie 2022, 23:05   [#4]

  Anotimpuri…

  Vara mi-e sete, că-i vară,
  Toamna-s setos de pălincă,
  Iarna beau bere doar fiindcă
  Sper încă în primăvară.

  „Blestem”

  M-a „blestemat” muierea într-o seară
  Să nu-l mai aud pe cuc în primăvară,
  Dar am știut să mă descurc:
  Mi-am cumpărat un ceas cu cuc!

  Părere

  E tare fain blogu’ lu’ Dan:
  Spui orice-ți trece prin bilă
  Și părerea ta umilă
  Nu te costă niciun ban.

  Oricum (ca să ai părere)
  Ai dat prea mulți bani pe bere
  Și-n loc să rămâi „golan”
  Ai devenit bețivan…

  Noapte bună, prieteni!

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?