Acum și-n viitor, omu-i muritor!….

gzWTe0I Acum și n viitor, omu i muritor!....

De când ne știm ne tot credeam nemuritori, dar nu eram și nici nu putem să fim. Încrederea în nemurire a fost pan’acum ceva timp când, aproape întreaga planetă, a luat parcă o altă direcție de unde-i greu să spui cam când și cum se va mai întoarce! Ca la o comandă divină, oamenii s-au redescoperit fragil în fața unui adversar invizibil, însă agresiv, care treptat, treptat a șters și șterge granițele planetare. Întregul glob pare să aibă o altă respirație, o altă orientare socială. De la ultimul anonim pan’ la Prințul Charles și Prințul Albert de Monaco, ajungând până la noi, în dulcea Bucovină, la Suceava! E vorba cum cred că v-ați dat seama, de această prea mult mediatizată pandemie a coronavirusului, ce-a întors (și continuă să întoarcă cu mici excepții) lumea pe dos!

Peste tot numai despre asta se vorbește, se spune și se comentează în fel și chip. Fiecare-și etalează talentele de buni cunoscători a tot ce se petrece, lansând cu dezinvoltură în fața unor gură-cască ‘jde variante care mai de care mai fanteziste și mai greu credibile. În rest, NIMIC! Totu-i amorțit într-o ceață apăsătoare, amplificată de “grija părintească” a celor ce ne conduc prin mesaje televizate și Ordonanțe militare, asezonate de câteva zile și de taburile armatei ce defilează triumfător, alături de pușcași și politisti pe arterele urbane, exact ca de… 23 august!

De ce și pentru ce, poate că ne vor spune cândva tot conducătorii noștri. Până atunci vă ofer și eu doar o părere: ca să nu cumva “arestații” de la “domiciliul forțat” să paraseasaca locul de “detenție” mai ales și fără… mâinile spălate!

Deocamdata-mi reamintesc de anii din urmă când atunci, în ‘989, ni se tot spunea de către… salvatorii frontlului de unitate națională, să nu care cumva să ieșim din casa pentru că vom da de… teroriștii care cică zburau chiar și de pe cele mai înalte clădiri și “trag din orice poziție“! Că atunci a fost sau nu așa, probabil că v-ați lămurit. Acum însă oare de ce? Ca să nu ne întâlnim cu virusul-mortal?! Zău, hai să recunoaștem, nu asta-i unica soluție salvatoare. Sunt multe, multe altele pe care desigur, trebuie să le respectăm cu sfințenie, ci nu cu amenințări de amendă și dosar penal!

În fond, se știe, orice om își apără propria-i piele. Și atunci?! De ce atâta panică și isterie? C’așa-i în situație de urgență? Da, dar cu măsură, nu doar ca o copie a ceea ce fac alții, de pe alte meleaguri.

Este adevărat, pandemia înseamnă moarte, iar moartea este singurul nostru numitor comun, toți suntem muritori – amănunt esențial ce, din păcate, unii fie că l-au uitat, fie că-l ignoră cu bună (ne) știință!

Ce va fi pe mai departe? Cei săraci vor deveni și mai săraci, bogații vor fi, o vreme, mai puțin obsceni în bogăția lor. După aceea? Ce-o mai da ĂL de SUS, căci nici Baba Vanga (prezicătoare oarbă bulgară) n-a văzut atât de departe…

P.S. De această harbabură (scuzați-mi termenul, dar așa-i!) de care economia, educația și tot ce mișcă-n țara asta, vor avea mult de suferit, nici lumea sportului n-a scăpat. S-a pierdut, se pierde și se va mai pierde f mult. Întâmplarea face că România să fie unul din acei sentimentali care dau înapoi câte ceva din ce-au câștigat cu trudă la loteria anormală care era vechea ordine mondială de dinainte de coronavirus!
Cruda-i viața uneori!!…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

11 comentarii la “Acum și-n viitor, omu-i muritor!….”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 1 aprilie 2020, 11:42   [#1]

  Poate că acest fragment dintr-o scrisoare celebră (ușor adaptat la zilele noastre) ni se potrivește, Marc:

  Virusul se-nfiripează și se-ntinde vulturește
  Chiar dacă împărăția e păzită ostășește
  Iară flamura minciunii e-nălțată în tavan
  Neam cu neam privindu-i zborul, toți rugându-se în van.
  Astfel țări și continente drumurile le închid
  Ca nu cumva să pătrundă furtunosul de Covid…

  O, tu nici visezi, române, câți în cale i s-au pus!
  Din China până-n Alaska, de la Est pân’-la Apus
  Toți savanții de pe lume, toți medicii se adună
  Ca să dea piept cu intrusul ce la poarta lumii sună;
  Doar ai noștri, patrioții, s-au gândit că nu-i a bună

  Și în toată nebunia, ce credeți că s-au gândit?
  N-avem măști, iară iubirea de șpăguțe nu-i un zid
  După care să ascundem spaima de acest Covid…

  P.S.: Mai am un pic de treabă (încă nu sunt izolat la domiciliu), dar e foarte probabil ca după-amiază să mai „potrivesc” niște rime de-astea. De mâine mă apuc de grădinărit, că la „serviciu” nu prea mai am nimic de făcut. Starea asta de urgență globală ne-a cam lăsat fără lucru…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 1 aprilie 2020, 15:54   [#2]

  Cred că e primul întâi aprilie în care cei de lângă mine nu au încercat să-mi „tragă o păcăleală tradițională”. Oare să se fi „prins” cu toții că sunt de ajuns păcălelile în care am trăit până acum?

  Un gând năstrușnic mă pune pe gânduri: poate că această super-mediatizată pandemie nu e menită să întoarcă omenirea cu curul în sus ci, din contră, să așeze lucrurile acolo unde le este locul. Privită la scară globală, România nu există. Ce reprezintă 20 de milioane de furnici într-un mușuroi de 7 miliarde? Sau, microscopic privind, ce mare dramă că își dă obștescul sfârșit vreo 90 de cetățeni din rândul celor 20 de milioane?

  Sună cinic gândul meu, dar asta e realitatea. Ne agățăm ca scaiul de lâna oilor crezând că nemurirea ne e la îndemână. După ce am păscut o viață întreagă minciunile păstorilor, acum „autoritățile” ne închid în case ca nu cumva să-i molipsim pe cei dragi cu virusul libertății…

  Stați liniștiți, stimați concetățeni! Nu e cazul să vă faceți griji atâta vreme cât Jandarmeria, Poliția și Armata ne „păzesc” de contaminare. Dacă se întâmplă să vă molipsiți, mergeți cu încredere la spitalele de urgență. „Vindecarea” e garantată. Șase scânduri și patru cuie sunt „pașaportul” spre nemurire.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 1 aprilie 2020, 20:06   [#3]

  Naiba știe de ce încep să cred că sunt un parazit al societății, un prost al vremurilor moderne (puneți ghilimelele unde doriți, că nu mai contează) care încă mai speră că nu e totul pierdut…

  Ne belim ochii la ecranele televizoarelor și ne plângem de milă că, vai, ce ne facem, vine molima peste noi și e musai să ne ascundem prin case!

  Autoritățile ne sfătuiesc să ne spălăm mâinile cu apă și săpun, de parcă n-am ști ce e spălatul. Și ca să fie „democrația” perfectă, e musai ca lunetiștii armatei să stea cu pușca la ochi, ca nu cumva să scape vreun „nespălat” pe ulițele patriei.

  Ce să mai zic? Tare faină e „democrația” asta. Să nu-mi fie cu bănat că îmi înec tristețile în spumele berii…

 • marc
  ... a scris la 1 aprilie 2020, 20:36   [#4]

  Pentru mine si cred ca si pt.altii ca subsemnatul,aceste zile ce le trăim,,blocați “la la…mantinela,sunt realmente un veritabil chin!O incredibilă teroare psihologică,pe care unii(Si nu puțini!) o accepta cu o dezinvoltura greu de inteles!Nu stiu zau unde vom ajunge în urma acestei dezumanizari dictată de..,, iubiții noștri conducatori”?! Voi ce spuneti ?

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 1 aprilie 2020, 20:54   [#5]

  Nu am habar de ce spun ceilalți, prietene Marc. Eu știu una și bună: țin la părerile mele, oricât ar fi de deocheate.

  Și nu mă feresc niciodată de spumele berii…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 2 aprilie 2020, 10:44   [#6]

  M-am răzgândit în legătură cu grădinăritul. De ce să mai plantez crumpii și ceapa dacă tot e să-mi intre morcovul în cur?

  Mă grăbesc să rad cât mai multe spume, că nu vreau să mor setos…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 2 aprilie 2020, 13:19   [#7]

  Nu luați în seamă aiurerile pe care le scriu pe-aici și vedeți-vă de treabă, dacă o aveți. Dacă nu, stați cuminți în case că altcumva vă ia Covidul în brațe. Că ăsta nu glumește deloc, cum te prinde cum te f. omoară…

  Clasamentul e în curs de actualizare.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 2 aprilie 2020, 15:16   [#8]

  Uite cum ajunge omu’ să vorbească cu sine însuși…

  Unde sunteți, românii mei? În case, Măria Ta!

  Ce faceți la domiciliu, oștenii mei? Stăm cuminți, Măria Ta, că nu putem scoate nasul pe ușă fiindcă ne păzesc lunetiștii armatei și nu le putem ține față cu arcurile noastre.

  De cine vă păzesc? Cum de cine, Măria Ta. Încă nu ai aflat că virusul chinezesc e mai mortal decât săbiile turcești? Și, apropo, vezi că Moldova nu e a ta și nici a urmașilor tăi. Covidul a cucerit-o…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 2 aprilie 2020, 15:53   [#9]

  Ce să fac, asta e! Marc încă nu a pornit calculatorul și Dan are treabă. Eu am închis făbricuța și în lipsa muncii am timp berechet de poante…

  Se-ntâlniră doi Covizi:

  - pe cine ai mai ucis, amice?
  - păi pe o băbuță și vreo doi moșnegi;
  - mă, tu vorbești serios?
  - da prietene. N-apucai să omor tot personalu’, că fugiră care încotro…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 2 aprilie 2020, 16:21   [#10]

  Și încă una, până nu se gată berea…

  Un Covid mergea pe stradă. Unde să mă duc, unde să mă duc? Magazinele-s închise, românii s-au baricadat în case… Și, ce să vezi, se întâlni cu un milițian:

  - unde mergi? întreabă milițianul. Tu nu știi că e stare de urgență?
  - păi mă duc să-mi fac treaba, tovarășe. Uite-aici declarația pe propria răspundere…
  - hai lasă vrăjeala și treci în casă, zise milițianul agitându-și bastonul din dotare;
  - să trăiești șefu’, nu știam unde să mă duc…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 2 aprilie 2020, 16:39   [#11]

  V-am plictisit? Mai luați una, e ultima, promit…

  Se-ntâlni Covidul cu hoțul:
  - unde te grăbești, amice?
  - păi mă duc și eu acasă, ca să nu mă prindă poliția cu mâța în sac…
  - fii serios, nene. Organele statului sunt ocupate cu vânarea mea.

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?