Acum poti afișa ora exactă direct, pe pagina ta!

13 ceasuri de mana cu tematica auto mai scumpe a8b63f07f8b08fb5d7 0 0 0 0 0 Acum poti afișa ora exactă direct, pe pagina ta!

Timpul este mersul înainte continuu și nedefinit al existenței și al evenimentelor care survin într-o succesiune după toate constatările ireversibilă din trecut, prin prezent, spre viitor. Timpul, scrie si Wikipedia, este unul din conceptele fundamentale ale fizicii și filosofiei. Este o măsură a duratei evenimentelor și are diferite înțelesuri în funcție de contextul în care este definit.

În fizică, timpul este o dimensiune a naturii și poate fi văzută ca o măsură a schimbării. În accepția fizicii clasice, timpul este un continuu. Fizica modernă (mai precis, teoria mecanicii cuantice) dispută însă această calitate, sugerând că ar exista doar continuu spațiu-timp.

În filosofie, timpul este definit ca un flux neîntrerupt, ireversibil, care nu poate curge decât într-un singur sens. Acum si mai de multa vreme, oamenii au inceput sa masoare timpul relativ recent in lunga noastra istorie. Dorinta de a ne sincroniza activitatile a aparut acum 5-6000 ani cand stramosii nostri nomazi au inceput sa se stabilizeze in vetre.

De-a lungul secolelor, oamenii au inventat tot felul de metode creative pentru a masura timpul, de la cele mai elementare cadrane solare, pana la ceasurile atomice pe baza de cesiu din ziua de astazi. Se pare ca egiptenii au fost prima civilizatie care a facut din inregistrare timpului o stiinta. Ei sunt primii care au construit obeliscuri, cu aprox 5500 ani in urma. Ora era masurata in functie de umbra facuta de obelisc pe sol. Dupa alti 2000 de ani, tot egiptenii au inventat primele cadrane solare, divizate in 10 parti. Desigur, toate dispozitivele ce aveau la baza lumina soarelui, erau inutile pe vreme inorata.

Chiar si astazi, soarele se afla la radacina sistemului nostru de a masura timpul. Civilizatia noastra a stabilit fuse orare ce inconjoara planeta, pentru a mima roatia pamantului in jurul soarelui. Tot egiptenii se pare ca au inventat si prima metoda de a stabili ora exacta pe timpul noptii. Ei se foloseau de doua sfori cu greutati la capat pe care le aliniau cu steaua nordului, trasand astfel o linie nord-sud. Ora exacta era masurata pe masura ce anumite stele treceau de acea linie.

De asemenea stelele pot fi folosite pt a demarca trecerea zilelor, nu doar a orelor. Clepsidra este un alt instrument cu ajutorul caruia se poate masura trecerea unui anumit timp. Aceasta este compusa din doua bule de sticla cu o mica deschizatura intre ele prin care trece un nisip fin. De asemenea exista si un tip de clepsidra ce foloseste apa in loc de nisip.

Ceasurile mecanice au inceput sa apara in Europa prin anii 1300. Primele astfel de ceasuri nu aveau limbi, ci doar un clopot care suna din ora in ora. Odata cu revolutia industriala au aparut ceasurile mecanice cu resort, astfel orice om de rand putea sti ora exacta. Ceasurile cu quartz din ziua de astazi functioneaza datorita proprietatii piezoelectrice a cristalelor de quartz, care vibreaza toate la aceeasi frecventa. Un circuit electronic este folosit pentru a genera un puls in fiecare secunda.

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

ceasuri cumparate de pe aliexpress Acum poti afișa ora exactă direct, pe pagina ta!

Categorie articol [ Diverse, Guest Post, Istorie ]
Tagged with: [ , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

7 comentarii la “Acum poti afișa ora exactă direct, pe pagina ta!”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 14 mai 2022, 9:51   [#1]

  Citindu-ți rândurile, mă apucă din senin „inspirația poetică”, Marcele. Urmarea e firească: câteva rime…

  Ceasul…

  De vineri și până marț’
  (Că-i „mecanic” sau cu cuarț)
  Ceasul e doar instrument
  Ce măsoară un prezent

  Care e inexistent

  Până nu-nvățăm că gura
  Poate spune că măsura
  Ce sună foarte decent
  Într-un viitor absent:

  Nu-l susțineți pe dement!

  Ceasul ticăie, tic-tac,
  Dictatorii fac ce fac,
  Răul e omniprezent
  Și, din păcate, potent…

  Noi ne vedem de prezent…

  Viitorul? Cine știe?

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 14 mai 2022, 15:19   [#2]

  Nu vreau să te laud, dar o fac. De la o vreme scrii mai bine decât o făceai altădată.Dar lauda nu mă împiedică să-ți zic:

  Haide bre, domnu’ Marcel,
  Ce-ar fi să vorbești nițel
  Și atunci când te întreabă
  Unul fără nicio treabă?

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 14 mai 2022, 17:58   [#3]

  Niște rime…

  Uneori e greu să-ți pui
  Pofta ce o ai în cui,
  Alteori e mai ușor
  Să renunți la al tău zbor,

  Dar de fiecare dată
  Știi că țara e furată…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 14 mai 2022, 18:24   [#4]

  E clar că „potrivitorii” de rime, ca mine, nu au căutare pe piață. Ca să obții succesul în România prezentului trebuie să ai obrazul tăbăcit și să nu-ți faci probleme de conștiință…

  Țara e pe mâini bune, tovarăși! Nici în cele mai îndrăznețe vise nu-mi închipuiam „concordia” prezentului. Tovarășii au bătut palma cu „domnii” (sau invers!) întru propășirea patriei. Și uite-așa am ajuns la visul de AUR al țării noastre.

  Hoția e singurul criteriu ce îi adună în aceeași tabără pe „cavalerii” acestei „democrații” șchiope. Ce mai rămâne de zis? Să ne trăiască salvatorii!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 14 mai 2022, 18:30   [#5]

  Vorba poetului:

  „Viitor de aur țara noastă are
  Și prevăd prin secoli a ei înălțare”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 14 mai 2022, 18:36   [#6]

  Să nu credeți cumva că sunt suporterul lui Simion. Doamne ferește!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 14 mai 2022, 21:36   [#7]

  Încă niște rime…. (continuare)

  Pân’ la urmă de ce-ți pasă
  Că „pășunea” este grasă
  Și „păstorii” au habar
  Că jocul e în zadar…

  P.S.: la suporteri mă refeream când am amintit de zădărnicia jocului…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?