ABC-ul muntelui

toaca ABC ul muntelui

Zilele deosebit de friguroase de la sfarsitul saptamanii, n-au constituit un impediment pentru turisrii amatori de ascensiuni montane. Dar ca sa te bucuri de frumusetea peisajului si sa pervii unele neplaceri, cred ca totusi este nevoie sa respecti cu strictete niste reguli specifice turismului montan. Desi aparent minore, paradoxal, considerate drept insignifiante, ele greveaza desea decisiv asupra reusitei depline, propuse initial. Asa ca, atunci insa cind evadam in natura/la munte, nicidecum pentru a o sfida/provoca, ci eventual pentru a ne reevalua pe noi insine, de la starea fizica, la cea psiho-morala, e bine sa tinem cont de o pleiada de maruntisuri care, cum spuneam, neeludate, din suficienta/aroganta, sau omeneasca uitare/omisiune, pot conferi impresia de reusita-implinire-satisfactie-fascinatie-neuitare, promisiunea de-a reveni pentru a recrea miracolul clipei. Altfel visata bucurie se poate metamorfoza, daca nu in dezastru/tragedie, intr-un oribil cosmar.

Omul prost, indaratnic, invata din greselile proprii, cel destept dintr-ale altora sau de fiecare data cind nu sintem direct implicati in ceva privim detasati, intelepti, critic, poate circumstantial (meschin) /compasiv faptele, nenorocirile altora fara a constientiza ca intr-o singura clipa acel altul vom deveni noi insine sau cineva apropiat/drag. Regretele, speculatiile ulterioare de orice fel fiind, oricum, tardive.

A umbla de unul singur pe munte, mai cu seama iarna, nu e recomandabil. Nici grupurile mari nu constituie un avantaj, dimpotriva. Turismul montan ca modus vivendi este apanajul temerarilor, visatorilor, celor cu spirit vizionar/artistic, de multe ori mai putin exuberanti, introspectivi, capabili de-a se bucura din temiri ce fara a face insa caz (neaparat) din asta. Ambitiile personale, un anume eroism nu-si au locul/rostul pe munte (ca si lasitatea, pretentiile excesive, smiorcaiala la cel mai mic efort/inconvenient) .

Un mare alpinist, intrebat daca a cunoscut vreodata frica pe munte, a raspuns : orice individ normal, rational, cunoaste sentimentul fricii dar stie sa-l domine si subordoneze dupa o atenta analiza a situatiei, fara a brava, fara a forta iresponsabil nota. Retineti: ori cit de bine v-ati programa tura, la munte, datorita reliefului extrem de variat, alternantei culmilor/vailor, schimbarea subita a conditiilor meteo este posibila. Ratiunea si nu ambitia prosteasca este singura care sa va determine sa decideti in astfel de situatii, in primul rind pt. protejarea echipei apoi pentru continuarea sau nu a parcursului prestabilit. Pe de alta parte aveti in vedere ca natura in general, muntele in special, sunt cu atit mai fascinante/atractive cu cit isi (iti) prezinta mai multe, infinite probabil, ipostaze, de la incintare la dramatism. Un cer azuriu infinit poate sa para anost in contrast cu unul magic calatorit de albele caravele ale norisorilor sau un cu totul altul, intunecat, tenebros, sfisiat de flash-urile imprevizibile ale fulgerelor si cascadata bubuitura infernala a tunetelor.

Din nefericire, nu putini sunt insa cei care, fie dintr-o bravura infantila sau din necunoastere, ignora orice regula sau sfat primit de la un bun cunoscator al locurilor. Asa s-a intampla in zilele trecute si pe muntele Ceahlau, supranumit castelul (turnul) de apa al Moldovei, cu cativa “viteji” care fara sa cunoasca bine traseul spre varful muntelui, s-au avantat pe trasee total gresite, au intrat in panica si disperati au reusit totusi sa apeleze la o echipa salvamont. Noaptea si pe o vreme cainoasa, salvamontisii nemteni au reusit, dupa eforturi supra omenesti, sa-i salveze de la o moarte sigura!

Avind in vedere gravele perturbari climatico-meteorologice din ultimul deceniu ca si pe cele previzibile de-acum incolo, in stricta concordanta cu distrugerea stratului de ozon, hiper-industrializare, poluare, incalzirea globala etc. e bine sa ne programam escapada tinind cont de prognoza institutiilor de specialitate sau corelindu-le cu informatii suplimentare prelevate din mass-media… In principiu, pina in urma cu vreo doua-trei decenii, montaniarzii stiau ca lunile finalului de iarna (martie-mai) sint de evitat din pricina iminentei avalaselor si a multor altor pericole. “Decit sa ma prinda vremea buna si soarele, acasa, in fata televizorului, mai bine sa ma prinda ploaia in traseu” afirma candva un alpinist-montaniard cu experienta. de decenii. Spusele sale pot constitui crezul/deviza turistului montan pasionat. Totusi, zic eu, Ratiunea, judecata, aprecierea impartiala a ambelor fatete ale monedei constituie singurele modalitati de prevenire/evitare a unor esecuri sau, mai grav, nenorociri…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)


Categorie articol [ Concedii, vacante, Guest Post ]
Tagged with: [ , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

3 comentarii la “ABC-ul muntelui”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 17 februarie 2021, 14:22   [#1]

  Alpinism…

  E greu să te sui pe creastă
  Dacă nu ești alpinist,
  Dar mai vine câte-un fraier
  Să spună că-i „specialist”…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 17 februarie 2021, 14:33   [#2]

  Abecedarul…

  ABC e pentru toți
  Ceva făr’-de care poți
  Să te sui cuminte-n deal
  Fără nici-un ideal…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 17 februarie 2021, 14:44   [#3]

  Între noi rămâne treaba:
  (munte-i munte, valea-i vale)
  Câți români știu că e jale
  De urcă pe munți degeaba?

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?