A mai căzut o stea!

Iolanda Balaş-Söter

Vestea trecerii în neființă a Iolandei Balaş-Söter, venită ca un trăsnet, m-a impresionat profund! Pur și simplu încă nu pot să cred că Ioly, așa cum o știam cu toții, nu mai este!
Sunt convins că aceasta năprasnică veste, căzută ca din cer, a îndurerat pe tot românul și nu numai, pentru că Iolanda Balaș, regina neîncoronată a atletismului (și chiar a întregului sport) românesc, a fost deținătoarea unui palmares sportiv impresionant, greu de egalat! Medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de la Roma și Tokyo cât și-n alte mari competiții de pe plan european și mondial, deținătoare a 14 recorduri mondiale la săritura în înălțime și imbatabilă la orice reuniune atletică, pe timp îndelungat – ce oare poate fi mai grăitor, mai onorant și de invidiat?!

Se poate spune, fără exagerare, că Ioly (membră a clubului Steaua) și-a dedicat aproape întreaga sa viață, atletismului, sportului în general. Ani de-a rândul, întreaga lume sportivă (și nu numai) a aflat de incredibilile sale performanțe, multe dintre acestea fiind apreciate, la timpul cuvenit, drept “adevărate minuni” în domeniu.

Cu nostalgie îmi amintesc de anii copilăriei și tinereții mele, când sportul era cu adevărat sport, departe de orice aranjamente și interese pecuniare, iar în Capitală, pe stadionul Republicii, peste 35.000 de oameni de toate vârstele, veneau (timp de 3 zile) la campionatele internaționale de atletism ale României, acolo unde, printre alți concurenți de renume mondial, Iolanda Balaş-Söter deținea aprioric, capul de afiș! Ca să facem rost de bilet, stăteam pe Uranus și pe Puțul cu apă rece (pe locul cărora se afla acum grandiosul Palat al Parlamentului) ore-n șir, la cozi interminabile.
Biletele cele mai solicitate? Cele de la peluză în dreptul căreia se afla sectorul de sărituri, acolo unde trebuia să concureze Ioly!
La ora fixată, întregul stadion fierbea! Celebrul anunț al crainicului: “Liniște! Liniște, vă rog. Sare Iolanda Balaș!” aducea o tăcere totală! Parcă nici respirația nu se mai auzea! Iar după săritură, ca o adevărată planare a unei înaripate, reprezentanta României, stabilea iarăși, aproape că de fiecare dată, un nou record mondial!

Iolanda Balas Soter A mai căzut o stea!

După ani și ani, cu zeci și sute de competiții, adulata noastră atletă se retrage de pe stadion, dar nu și din sport. Pentru un timp a fost arbitru, iar din 1988 până-n 2005 s-a aflat în fruntea Federației Române de Atletism, fiind aleasă mai apoi președinte de onoare, funcție pe care a deținut-o până la deces.
Crezul ei a fost, după câte notează ziarul Gazeta Sporturilor: “Sportul mi-a oferit totul și vreau să-i întorc și eu serviciul“. Era marea ei dorința cu care ajungea la birou, în fiecare dimineața, la ora 7!
Ca o recunoaștere istorică, Federația internațională de Atletism a introdus-o, alături de alte câteva celebrități, în International Hall of Fame al atletismului mondial.

Dar, spre regretul tuturor, joi, 11 Martie a.c., puțin după ora 15, doamna Iolanda Balaş-Söter, adevărat simbol al excelenței și al dedicării în sport, și-a dat ultima suflare, MAREA ei inimă i-a cedat! Dumnezeu s-o odihnească pe veșnicie!…

Autor: Ciubotaru Marc – (Guest Post)


Categorie articol [ Alte sporturi, Guest Post ]
Tagged with: [ , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

2 comentarii la “A mai căzut o stea!”

  • Severus
    ... a scris la 13 martie 2016, 11:20   [#1]

    Hai sa spunem ca s-a ridicat o noua stea pe cer. Odihna si pace sa aiba.

  • Francisc întâiul
    ... a scris la 14 martie 2016, 2:08   [#2]

    Fie-ți țărâna ușoară și Dumnezeu să te ocrotească Iolanda! Vei rămâne etern în inimile noastre…

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?