A fi sau a nu fi patriot

patriotism A fi sau a nu fi patriot

Odată cu evoluția societății, patriotismul parcă a început să pălească în fața unor nevoi simple (dar mult mai importante pentru viața unui individ decât patriotismul), cum ar fi: siguranța locului de muncă, salarii care să asigure un trai decent, corupție mai puțină, respectul pentru cetățeanul contribuabil, un sistem de sănătate bine pus la punct și multe altele …

Ce înseamnă în fond patriotismul …? În linii mari, înseamnă dragoste față de țară, dragoste față de patria strămoșească… Nu în ultimul rând, înseamnă sacrificiu, uneori chiar sacrificiul suprem – dacă stăm să ne amintim de milioanele de oameni care au murit în războaie, luptând “pentru patrie”. Sunt pline cimitirele de patrioți … Înțeleg să-ți iubești țara, atunci când și țara/patria îți oferă ceva, când te simți protejat și susținut de către ceea ce numim “patrie”.

În fond, de ce a fost dispusă populația unei țări să participe la un război pentru “apărarea patriei” ? Ei bine, pentru că cei care doreau să cucerească țara, așa zișii “cotropitori”, urmăreau de fapt să pună mâna pe o parte din resursele (naturale, financiare sau de altă natură) ale țării pe care intenționau să o cucerească. Cotropitorii făceau acest lucru, pentru a-și asigura un plus de bogăție și confort, prin resursele în posesia cărora urmau să intre odată cu cucerirea țării pe care o atacau.
De ce luptau oamenii pentru “apărarea patriei” ? Luptau tocmai pentru a-și apăra bunăstarea și familia.

Înțeleg să fii patriot, într-o țară precum Germania, unde cei aflați la frâiele puterii au arătat grijă și interes pentru cetățeanul de rând, unde printr-un sistem politico-economic foarte bine pus la punct au reușit să asigure cetățeanului “de rând” un trai decent, o anumită siguranță a zilei de mâine și un anumit statut. Asta, după ce Germania în urmă cu doar 65 de ani, a fost făcută una cu pământul în Cel de-al Doilea Război Mondial iar mai apoi a fost împărțită în două drept “pradă de război” între SUA și Uniunea Sovietică (Rusia de astăzi).

Îmi pun întrebarea: Ce-mi oferă mie “patria” în acest moment (când spun “acest moment”, mă refer la perioada în care trăiesc eu) încât să mă determine să fiu patriot, la o adică să merg până în punctul în care să fiu dispus să fac sacrificiul suprem, respectiv să-mi dau viața pentru țara ?

Mai pot fi oare patriot în “anul de grație” 2011, având în vedere “grija deosebită” pe care mi-o poartă “patria” ? Când patria nu-ți mai oferă nimic sau aproape nimic, nici patriotismul nu cred că mai înseamnă ceva …

steaguri romania A fi sau a nu fi patriot

Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   
Comentează acest subiect
Acest articol a fost publicat de , sâmbătă, 10 decembrie 2011 in categoria Vocea poporului. Poti sa urmaresti raspunsurile catre acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti sa adaugi un comentariu, sau poti sa pui un trackback (link) de pe propriul tau site:

Ctrl + C pentru a copia linkul

6 comentarii la subiectul “A fi sau a nu fi patriot”

 1. Bucur

  declar ca sunt Roman si cu ce ma ajuta? afara sa nu declaram altceva…

 2. yonutz89

  nu se prea merita sa te sacrifici pentru cei care nu ar fi dispusi sa se sacrifice pentru tine

 3. ionut borota

  dar totusi eu imi iubesc tara. aici e acasa cu bune cu rele!

 4. cristi

  Patriotismul m-a determinat sa emigrez si sa-mi gasesc un loc de munca afara! Este un cuvant pierdut in neant!

 5. pclaudiu

  Patria ne poate oferi foarte multe si acum, insa toate bunurile au ajuns pe mana hotilor, a “cotropitorilor”. Patria noastra e invadata de paraziti umani, de la cel mai inalt nivel in jos.

 6. Florea

  Tara e plina cu indivizi umani ce fura bani, pentru asta sunt vinovati politicienii :(

RSS

Adaugă un comentariu

Autentifică-te pe site și nu va mai trebui să completezi căsuțele de mai sus.

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

 

Acum poți adăuga pe site, propriile tale articole. Click aici !Matrimoniale