A dispărut până și decența?!

la maruta protv 150x150 A dispărut până și decența?!

De mai multă vreme îmi pun această întrebare…. Răspunsul este însă greu de găsit!
Greu pentru că trăim într-o țară în care legea nu e lege (confundându-se cu domnia bunului plac și a intreselor meschine), o țară în care au dispărut, pe rând, politețea, omenia, bunul simț, etc, etc, și-n care normele etico-morale, aproape dispărute și ele, sunt considerate “de modă veche, depășite”!?

Cu câteva zile-n urmă, vizionând la Pro TV emisiunea “La Măruță” am obesrvat că a dispărut și …decența! Spontan în reprezentările mele am revăzut, pt câteva momente, obsedantele imagini și emisiuni omagiale din anii “Epocii de Aur”, dedicate “celor mai iubiți fii ai poporului” (cred că va mai reamintiți dvs. cine erau!..). De data aceasta însă, la peste 25 de ani de la evenimenele din Decembrie 1989, vizionam o emisiune a unei televiziuni (fie ea și comercială) cu arie de acoperire națională (și nu numai). Emisiunea “La Măruță” realizată de Dl. Cătălin Măruță și că invitați: Andra, soția lui… Măruță, părinții lui Măruță, socrii săi, copiii, prietenii, nașii, finii și alți membi ai familiei sale, alături de foarte numeroși alți invitați!

Așadar, o emisune dedicată în exclusivitate familiei Măruță! Nimic exagerat, poate veți zice. Mă întreb însă dacă în aria bunului simț, a decentei, rămâne valabilă și promovarea excesivă a evenimentelor din viața familială (ba chiar, intimă) a cuplului Andra și Cătălin Măruță, chiar la televiziunea la care dumnealor lucrează?! Aceasta chiar dacă “petrecerea anului”, cum au considerat-o organizatorii, adică soții Măruță, a fost prilejuită de botezul celui mai tânăr membru al familiei, fetița Eva Maria-Ioana! Să le trăiască și să fie fericită o viață îndelungată alături de mult prea fericiții săi părinți! Nu știu ce rating a avut respectivă emisiune a lui Măruță, dar bănuiesc că (așa cum se spune de fiecare dată la acest post de televiziune) a fost peste media celorlalte posturi!

la maruta protv A dispărut până și decența?!

Plec de la premiza că foarte mulți români perferă, se dau în vânt (cum se mai spune) după asemenea evenimente: nunți, botezuri, înmormântări, ș.a.m.d! Dar, cum gusturile nu se discută, să discutăm despre altele… Bunăoară despre faptul că la această megapetrecere cu sute de invitați și de o opulență ca-n basmele cu Feți Frumoși, s-a dansat, s-a băut și s-a mâncat trei zile încheiate! Nu la ei acasă, ci la ProTV! La o emisiune publică în care Dl Măruță, realizatorul, a fost și organizatorul, și tatăl, soțul, ginerele, amicul, etc.
Cum s-ar spune la fotbal, bunăoară, Măruță a dat cu capul, a și pasat, a și marcat, a fost… de toate! Pentru toți!

Este posibil ca acum, unii să mă acuze de invidie sau de desconsiderarea unor asemenea evenimente tradiționale, specifice nu numai românilor, ci tutuor oamenilor buni (vorbă lui Măruță!). Este adevărat, toți oamenii botează, fac nunți, petrec dar nu la acest nivel exagerat, cu un lux debordant și cu o cheltuială pe măsură. Din câte am văzut la televizor, îmi dau seama că bogăția și diversitatea meniurilor servite acolo (rețineți – pe parcursul a 3 zile!), ar fi asigurat hrana (pt. mai mult de 3 zile) unei mici localități!

la maruta protv petrecere familie andra 01 A dispărut până și decența?!

la maruta protv petrecere familie andra 02 A dispărut până și decența?!

la maruta protv petrecere familie andra 03 A dispărut până și decența?!

la maruta protv petrecere familie andra 04 A dispărut până și decența?!

În ce mă privește, nu încerc acum să mai reamintesc de acele norme etico-morale! Dacă nu se știu sau poate … s-au uitat, este bine totuși să avem DECENȚĂ! Să “o lăsăm mai moale cu ipocrizia și să ne ferim de cultul personalității“. Am citat din cele scrise pe această temă, de Cătălin Chirilă, pe blogul său din Adevărul (14 Oct. a.c.) sub titlul “Odă tovarășilor Andra și Cătălin Măruță“!
Spun toate acestea, deoarece nu cu mult timp în urmă, tot la ProTV și tot la emisiunea “La Măruță” s-a difuzat o altă megapetrecere, cam de aceleași proporții. Atunci, dacă vă reamintiți, soții Măruță erau nașii la botezul copilului cântărețului Pepe! Și atunci a fost… ca-n povești! Nu cu rude mari, împărătești (vorba poetului), dar a fost!

În fine, asta nu-i treaba mea și nici nu prea mă preocupă. Totuși cred că n-ar fi lipsit de interes să-i preocupe pe alții! Ghiciți ghicitoarea mea!…
Până una alta, se pare că am găsit totuși răspunsul cuvenit la întrebarea din generic. ÎNTR-ADEVĂR, A DISPĂRUT ȘI DECENȚA!…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Tagged with: [ , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

2 comentarii la “A dispărut până și decența?!”

  • Radu
    ... a scris la 17 octombrie 2015, 10:50   [#1]

    Lipsa de educatie si de profesionalism sunt elementele care duc la astfel de situatii penibile. In Romania merge, in afara mai putin….

  • Severus
    ... a scris la 18 octombrie 2015, 23:12   [#2]

    Sincer, nu ma uit la emisiunea de mai sus, sau acces direct, si mai e una noua pe protv cu povesti nemuritoare si barfe, nu stiu cum se numeste. Cand le vad pun direct pe Digi24Hd, si cam acolo raman de obicei. Cand vad accidente si crime sau drame, direct schimb canalul, oricare ar fi, chiar si Digi24.

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?