A dispărut chiar orice respect?!

Inclusiv faţă de Instituţia Prezidenţială?! Mi-am pus aceste fireşti întrebări, alaltăieri Marţi, 18 Iulie a.c., vizionând jurnalele de ştiri ale mai multor televiziuni care, între altele, reflectau (şi comentau într-un fel sau altul) vizita Preşedintelui României, Klaus Iohannis, în judeţele Covasna şi Harghita. Ce-am văzut (probabil că aţi văzut şi dumneavoastră), m-a lăsat perplex! Mirat şi, deopotrivă, revoltat!

La aşa zisa dezbatere cu reprezentanţii administraţiei publice locale din cele două judeţe, ale României, s-a cântat, mai mult decât firesc, imnul nostru naţional. După care, doar la noi se poate întâmpla aşa ceva(!), a fost cântat, tare şi voios de către întreaga sală, imnul… Ţinutului Secuiesc! Să vezi, să auzi şi să nu crezi!? Dar, spre consternarea tuturor celor de bună credinţă, aşa a fost!

Cum a parat totuşi preşedintele Klaus Iohannis acesta inimaginabilă încălcare a oricărui protocol la cel mai înalt nivel, sau chiar al bunului simţ, al omeniei? Mai mult decât se cuvenea! Le-a mulţumit, cu un fin umor, interpreţilor (gazdele dezbaterii!) pentru cântec, aducându-le chiar şi aprecieri referitore la vocile pe care le posedă interpreţii. Interpreţi în rândul cărora s-au aflat (cine credeţi? ) chiar şi cei doi preşedinţi de Consilii Judeţene, APARŢINĂTOARE ROMÂNIEI! Cei doi preşedinţi plătiţi de statul român, de statul care le-a oferit această investitură!
Şi totuşi, trecând peste tote aceste considerente şi legi scrise (şi ne scrise) ale omeniei, aşa s-a întâmplat!

Klaus Werner Iohannis A dispărut chiar orice respect?!

Dezbaterea care a urmat, trecând peste inadmisibilul moment penibil (pentru orice gazdă civilizată, atentă şi primitoare), a culminat, din câte s-a văzut, cu un alt moment penibil;acela când un reprezentant al administraţiei locale de acolo, ia oferit Preşedintelui României, drapelul Ţinutului Secuiesc! Zâmbind, Dl Klaus Iohannis a privit steagul, l-a întins şi, în replică, le-a oferit cadou “ospitalierelor”gazde, steagul nostru, al României. Al ţării şi pământului stramosecs în care cu toţii, toţi cetăţenii, inclusiv cei din Covasna şi Harghita, trăiesc şi muncesc!

Nu voi mai insista asupra celor dezbătute în sala cu pricina, întrucât, sper, că vă sunt deja bine cunoscute şi apreciate ca atare, în fel şi chip. Că aşa este, vă voi mai spune că tot ieri, seara la emisiunea “România 9” de la TVR, invitaţii (între care şi un fost puşcăriaş, deci individ care, cândva, a încălcat legea, acum, formator de opinii!) şi-au exprimat părerile şi convingerile lor. Fiecare în felul său. Unii văzând în vizita Preşedintelui Iohannis în cele două judeţe, drept o vizită… electorală!…
O fi, dar cum poţi să treci nepăsător peste ceea ce s-a petrecut acolo unde au fost încălcate, cum spuneam, până şi cele mai elemenatare reguli şi norme ce ţin, chiar şi numai, de elementara ospeţie, de firescul şi legalul respect faţă de Instituţia Prezidenţială!? Indiferent, cine şi cum se află, pentru un mandat (sau mai multe) în fruntea acesteia!

În ce mă priveşte, vă destăinui că cele scrise sunt pur şi simplu părerile mele. Opiniile şi convingererile unui cetăţean de rând al României, departe de orice tendinţe şi convingeri xenofobe, iredentiste sau şovine! Dimpotrivă, am avut şi am un afişat respect (şi consideraţie) faţă de orice individ, cetăţean al acestei ţări (sau a altora), indiferent de naţionalitate, etnie, culoare sau limbă (scrisă sau vorbită)! Dar ca martor, pasiv, al atâtor încălcări ale legii, ale bunului simţ şi echităţii, ale omeniei şi normelor morale (care, cred, că nici nu mai există!) nu pot fi nici când indiferent la ce se petrece în jurul meu, al nostru, al tuturor conaţionalilor de bună credinţă!

Închei acum, curios de eventualele comentarii ce vor urma, dar şi cu promisiunea şi cu riscul de a plictisi (pe unii dintre dumnevoastră!), de a reveni, printr-un proxim articol, referitor la actualele norme etico-morale (dacă mai sunt?!) din societatea românească!…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)


Categorie articol [ Guest Post, Politica, Vocea poporului ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

18 comentarii la “A dispărut chiar orice respect?!”

 • ... a scris la 20 iulie 2017, 10:03   [#1]

  Ştiu că ceea ce voi spune este de o utopie extremă, însă, într-o lume imaginară, eu aş face următoarele (cel puţin pentru o vreme): le-aş da autonomia TOTALĂ şi-aş pune graniţe. Să-şi facă capitală în ce oraş vor ei din cele 2 judeţe, să-şi susţină singuri cheltuielile cu funcţionarea statului nou înfiinţat, să se administreze singuri, din toate punctele de vedere, implicit economic, financiar, social, militar. Şi-apoi, să mai vedem, aşa, peste vreo juma’ de secol, unde-au ajuns!?

  Corectaţi-mă dacă greşesc, dar eu nu ştiu să existe vreun “stat în stat”, undeva în lume (exceptând Vaticanul, care e cu totul altceva!)!?! Ceea ce vor ei, este imposibil de realizat, în primul şi-n primul rând din cauza poziţionării geografice a acestui aşa zis Ţinut Secuiesc!!! Păi, dacă, să zicem, conducător al României ajunge la un moment dat un descreierat ce se trezeşte prost dispus într-o dimineaţă şi închide gratitele şi spaţiul aerian??? Tu, ce faci? Mai poţi avea vreo conexiune cu lumea exterioară?

  Iar cele scrise mai sus, în acest comentariu (articolul fiind scris de Marc Ciubotaru!), vi le spune spune un ungur din Ardeal ce trăieşte într-o perfectă armonie cu românii din Ardeal!
  Spun asta tocmai ca să nu-i judecaţi pe toţi maghiarii din Ardeal prin prisma acţiunilor unor extremişti (destul de numeroşi în Covasna şi Harghita, e adevărat) şi prin prisma acţiunilor şi afirmaţiilor politicienilor maghiari din România! Să nu uitaţi că, şi printre români există numeroşi extremişti! Poate nu la fel de mulţi ca în rândul maghiarilor, dar diferenţa asta uşoară vine din istoria celor două popoare,… nu uitaţi că, la origini, ungurii au fost cândva războinici aprigi în timp ce românii au fost mai mereu un popor paşnic…

 • ciubotaru marc
  ... a scris la 20 iulie 2017, 12:38   [#2]

  Frumos gandit, frumos scris! Obiectiv, transant, practic si intuitiv. De luat exemplu!…
  Bravo, Dle Dan! O minunata mostra de comentariu! :-"

 • ... a scris la 21 iulie 2017, 9:51   [#3]

  Stiu ca tineti la glume, deci voi fi nitel rau, si Marc e bozgor?

  Lasand de-o parte ura asta tampita dintre vecini, si sa discutam pe articol.

  In unele cazuri, aia din cele 2 judete trec de niste limite ale bunului simt. nu intotdeauana, de exemplu aia cu “nu poti lua o paine” e o tampenie.
  Cazurile cu “nu lasam copii sa cante imnul national, ca noi suntem maghiari”, e o alta dovada de tampenie. La fel ca si amenda unuia care-a tinut steagul romanesc intr-o manifestatie de ziua Ungariei.
  Hai ma, atat de prost sa fii? Sa-i dai aluia amenda?

  Si Dan, mai exista state in stat. De exemplu Monaco, Andorra parca (s-ar putea sa gresesc).

  Insa daca dai autonomie astora, dupa aia vor si moldovenii sa fie cu rusii sau macar pui de ucrainiei, oltenii isi baga picioarele si se declara sarbi… Si ce facem? Nu numai ca politicienii ne dau gratis carne de tun americanilor, noi ne distrugem singuri…

 • ... a scris la 21 iulie 2017, 11:18   [#4]

  @Francisc, Monaco şi Andorra nu sunt “stat în stat”!
  Monaco are ieşire la Marea Mediterană, iar Andorra are 2 vecini: Franţa şi Spania.

 • ... a scris la 21 iulie 2017, 11:29   [#5]

  Sa le ia gaia. Cecenia atunci. Dupa ei, sunt stat al lor.
  Sa nu uitam insa ce scandal a fost cu kosovarii. Care pe considerente religioase s-au luat la paruiala.
  ma, tampitii n-au nevoie de motive sa-si dea in cap unul altora…
  si cand te gandesti ca am duce-o atat de bine daca ne-am intelege ca fratii, indiferent se rasa, sex, religie…

 • jpm
  ... a scris la 21 iulie 2017, 11:43   [#6]

  Mi-a placut articolul si comentariile.

 • ... a scris la 21 iulie 2017, 11:57   [#7]

  Şi Cecenia are 2 vecini: Rusia şi Georgia.
  Iar Kosovo are 4 vecini.

 • ... a scris la 21 iulie 2017, 14:02   [#8]

  San Marino Dane… :))

 • ... a scris la 21 iulie 2017, 15:15   [#9]

  Mdeah, ai dreptate :| … Iar pe lângă Vatican şi San Marino (care sunt considerate “micro state”), am mai găsit Lesotho (în Africa), care poate fi considerat stat.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 21 iulie 2017, 16:15   [#10]

  Suntem cu toții cetățeni ai României, domnilor. indiferent de naționalitate. Avem aceleași drepturi și libertăți, dar și aceleași obligații. Trebuie să recunosc că în multe situații minoritățile etnice au mai multe drepturi decât majoritatea neaoșă.

  E de discutat situația, dar nu despre asta vreau să-mi dau cu părerea, ci despre o cu totul altă realitate a României, pe care o sintetizez într-o singură frază:

  Românii de bun simț, indiferent de etnie, sunt minoritari!…

 • ciubotaru marc
  ... a scris la 21 iulie 2017, 18:25   [#11]

  Bine-ai spus tu, Francisc, mai ales in ultima fraza. Cei de bun simt, sunt intr-adevar, minoritari! Asa-i, toti o stim. Dar, voba lui C.Tanase (sper ca ai auzit de el…) si cu asta, ce-am facut?!…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 21 iulie 2017, 19:17   [#12]

  De ce mă superi în paranteze, Marc? Sigur că există destui români ce n-au auzit vreodată de nea Costică Tănase, da’ nu mă căuta printre ei.

  Pentru cititorii mai tineri, un copy-paste poate fi util:

  „ȘI CU ASTA CE-AM FĂCUT?
  -- CONSTANTIN TĂNASE, 1939-

  Ne-am trezit din hibernare
  Şi-am strigat cât am putut:
  Sus Cutare! Jos Cutare!?
  Şi cu asta ce-am făcut?

  Am dorit, cu mic, cu mare,
  Şi-am luptat, cum am ştiut,
  S-avem nouă guvernare?
  Şi cu asta ce-am făcut?

  Ca mai bine să ne fie,
  Ne-a crescut salariul brut,
  Dar trăim în săracie?
  Şi cu asta ce-am făcut?

  Ia corupţia amploare,
  Cum nicicând nu s-a văzut,
  Scoatem totul la vânzare?
  Şi cu asta ce-am făcut?

  Pentru-a câştiga o pâine,
  Mulţi o iau de la-nceput,
  Rătăcesc prin ţări străine?
  Şi cu asta ce-am făcut?

  Traversam ani grei cu crize,
  Leul iar a decăzut,
  Cresc întruna taxe-accize?
  Şi cu asta ce-am făcut?

  Totul este ca-nainte,
  De belele n-am trecut,
  Se trag sforile, se minte,
  Şi cu asta ce-am făcut?

  Se urzesc pe-ascuns vendete,
  Cum nicicând nu s-a văzut,
  Ţara-i plină de vedete,
  Şi cu asta ce-am făcut?

  Pleacă-ai noştri, vin ai noştri!
  E sloganul cunoscut;
  Iarăşi am votat ca proştii,
  Şi cu asta ce-am făcut?”

  Nu-i așa că cele aproape 8 decenii trecute de când nea Tănase a scris aceste rime nu se simt? Parcă le-a scris ieri…

 • ... a scris la 21 iulie 2017, 23:48   [#13]

  Cam ce cred şi ce spun maghiarii obişnuiţi din aşa zisul Ţinut Secuiesc e o altă realitate faţă de ce prezintă extremiştii şi politicienii -- atât cei maghiari cât şi cei români!

 • ... a scris la 22 iulie 2017, 0:00   [#14]

  @Francisc, termenul “bozgor” este unul peiorativ, n-are nici o legătură cu umorul…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 22 iulie 2017, 1:46   [#15]

  „Bozgorii” din ținutul secuiesc sunt la fel de români ca ceilalți, Dane. Ce mai contează legătura cu umorul?…

 • Severus
  ... a scris la 22 iulie 2017, 8:46   [#16]

  Ma surprinde ca foarte multi “nu vorbeste bine romaneste” si sunt deja batrani la 80-90 ani. La fel cel tanar de 20 ani. Rusinos. Una e sa ai accent si alta sa vorbesti incorect si sa nu legi cateva cuvinte.

  Eu cand eram in Portugalia, in 3 luni vorbeam portugheza mai bine ca unii unguri romani din filmarea de mai sus limba romana.

  Perfect de acord cu articolul. Eu as da o lege care sa permita doar in unele conditii aceste cantece patriotice din alte tari si in alte limbi decat limba romana. Eu in locul lui Iohannis as fi mai atent cu chestiile astea, din cauza ca sunt prea nationalist.
  Prefer spiritul de lupta a lui Burebista, decat a lui Hitler sau Atilla. Si asta v-o spune un etnic neamt, dar un adevarat roman din Romania.

  HAI ROMANIA !

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 22 iulie 2017, 12:17   [#17]

  Nu trebuie să „vorbește bine românește”, ci să simtă, Severus. Nu știu încă de ce cred că „nemții” ca tine, „bozgorii” ca Dan și „cehii” ca mine sunt mai „români” decât tovarășul Dragnea. Iar m-am întins la vorbă, fir-ar să fie!…

 • ... a scris la 23 iulie 2017, 9:07   [#18]

  Stiu, d-aia l-am si folosit. :) da, cateodata am glume proaste in program.
  ti-am mai zis ca mai exista state in stat.
  mai exista vreo 2-3 cretini care si-au facut ei stat. au 10-20 locuitori, pasaport, stema, imn, mama ma-sii. necunoscuti ca stat de alte state insa na.. sunt.
  ca de exemplu, palestina. care palestina e scoasa din google, ea nefiind tara ci o zona geografica. cum e macedonia greceasca. zona, nu stat ca macedonia iugoslava.
  aia e magaria acolo. ca daca israelul nu recunoaste palestina ca tara, america n-o recunoaste. apoi canada si australia. si gata, tara e inexistenta

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?