112, număr de urgenţă! Sportul românesc

canotaj sport echipa romania jocuri olimpice rio 2016 brazilia 112, număr de urgenţă! Sportul românesc

112 – număr de urgenţă, dar şi de… neglijenţă, în sportul românesc!

Deşi, cu ceva timp în urmă, eram ferm hotărât (din varii motive) să nu mai scriu nimic despre sport, iată că acum, nerespectându-mi propria hotărâre, o fac din nou! M-a determinat o ştire “bombă” (aşa cum le place multor gazetari să spună, aproape la orice!), apărută-n presă şi care anunţa că, mai mult ca sigur, halterofilului Gabriel Sâncrăian i-a fost retrasă medalia de bronz obţinută recent la Rio, din motive de dopaj! Ca urmare, din cele 5 medalii olimpice câte figurau în bilanţul ultra modest al sportivilor români la Jocurile Olimpice din Brazilia, au mai rămas doar… patru! Una de aur, una de argint şi două de bronz.

Deci, altfel fie spus: 112, exact ca numărul serviciului de urgenţă! Este simplă coincidenţă, sau nu, fiecare are dreptul să creadă ce vrea.

mJenqo1 112, număr de urgenţă! Sportul românesc

În ce mă priveşte, cred că această coincidenţă este parcă anume destinată mişcării sportive de la noi! Îndeosebi celor care au condus sau conduc acest fenomen social, aflat mai de multă vreme (nefiind, din păcate, singurul!) într-o accentuată degringoladă!

O spune, între altele, chiar Dl Alin Petrache, recent demisionat din funcţia de Preşedinte al COR (Comitetul Olimpic Român), la şedinţa Comitetului Executiv al acestui for:

Ştiu că am făcut tot ce a depins de mine în ultimii doi ani, dar din păcate criza sportului românesc este una profundă şi care nu poate fi rezolvată cu soluţii de moment
(pasaj reprodus din Gazeta Sporturilor din 30 August, a.c.)

Lesne de înţeles că, pentru ieşirea din această profundă criză, se impun neapărat măsuri urgente, acum, dar şi-n perspectivă! Deci, acest 112, rămâne, firesc, pe mai departe, un număr de urgenţă, nu numai pentru situaţii de dezastre, boală, accidente sau incendii etc, dar şi pentru sportul din ţara noastră, mai precis pentru cei care-l conduc şi-l vor conduce. Fără o intervenţie rapidă, bine gândită şi eficientă din partea tuturor factorilor de răspundere abilităţi prin lege, criza şi degringolada de care tot vorbim se vor accentua, amplificând nedoritul dezastru!
Situaţie precară, deloc plăcută, la care trebuie să spunem că, în afara factorilor subiectivi (delăsarea şi indisciplina unor sportivi, lipsa antrenorilor valoroşi şi a unor baze sportive moderne, bine dotate, etc…), au contribuit în mare măsură şi lipsa fondurilor, dar şi DEZINTERESUL STATULUI!

Acum, poate că vă veţi întreba: bine, bine, cu urgenţa, dar ce-i cu… neglijenţa?
Iată, răspunsul. Fără neglijenţa (văzută sub toate aspectele) de care au dat dovadă atât unii sportivi cât şi unii antrenori şi şefi de Federaţii, acest 112 nu mai era acum o coincidenţă cu numărul de medalii! Numărul acestora (al medaliilor) era, probabil, mult mai mare, nu? Imaginaţi-vă doar dacă echipa de handbal fete, nu pierdea, jenant, cu Angola şi apoi, la scor de matineu, cu Brazilia, dacă o parte din atleţi, caiacişti, canoişti şi halterofili, nu erau depistaţi ca fiind sub influenţa unor substanţe interzise, dacă conducătorii unor cluburi şi federaţii (includeţi gimnastica, tirul, luptele, ca să dau doar câteva exemple) se ocupau, din timp, metodic şi eficient, de pregătirea, sub toate aspectele, a sportivilor încă din etapa calificărilor (unde s-au ratat multe posibilităţi) pentru participarea la Rio – unde eram acum?!! Mai era vorba de aceasta, curioasă: “coincidenţă”?!

Rio de Janeiro Brazilia 112, număr de urgenţă! Sportul românesc

Dovada elocventă a acestei dezordini şi harababuri din sport este şi faptul că, deşi rezultatele de doping ale lui Sâncrăian nu au ieşit bine imediat după concurs, cei de la Comitetul Olimpic şi Sportiv Român nu au dat încă nici un rezultat oficial!
Situaţia – cum declară în Gazeta Sporturilor, Dl Adrian Moldovan, preşedintele CSM Bistriţa (unde-i legitimat sportivul) – este neclară!
Aceeaşi sursă mai spune că: “Nu avem ce să comunicăm oficial, pentru că nu am primit nimic“!
Completându-l, un oficial al FR Haltere, afirma că: “Din păcate, este o situaţie total neplăcută, să nu ştim nimic…
Noi ştim însă că, aşa cum am scris mai sus, aşa cum de fapt orice om de bună credinţă o poate spune, în sportul românesc, pe lângă alte neajunsuri, obiective sau subiective, există o mare criză şi o tot mai evidentă neglijenţă! Asta în ansamblu.
Stricto-senso însă, până ce se va afla totuşi ceva concret, referitor la “cazul Sâncrăian”, similitudinea cu 112 rămâne valabilă!… Din nefericire!

P.S.: Cu riscul de a fi, iarăşi, acuzat de… talmeş-balmeş(?!), recurg, din nou, la adăugiri!
Nici nu se putea altfel când, Naţionala de fotbal ne-a făcut aseară (Duminică, 4 Sept.2016), din nou (iarăşi… coincidenţă!) dovada “valorii” (de lot, echipă şi – zic eu – mentalitate)!
Rezultatul, prestaţia? Părerea mea: pe undeva, sau pe ansamblu, asemănătoare cu cea de la Euro 2016! Altfel fie spus, în ton cu întregul sport românesc!
Dumneavoastră, ce spuneţi?…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

ijPZdPX 112, număr de urgenţă! Sportul românesc
1kLeAwv 112, număr de urgenţă! Sportul românesc
uXDrl67 112, număr de urgenţă! Sportul românesc
qZab010 112, număr de urgenţă! Sportul românesc
2yuWTNC 112, număr de urgenţă! Sportul românesc
tNz7f9X 112, număr de urgenţă! Sportul românesc

Categorie articol [ Alte sporturi, Guest Post ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

5 comentarii la “112, număr de urgenţă! Sportul românesc”

  • ... a scris la 7 septembrie 2016, 0:00   [#1]

    Sportul românesc, la fel ca economia şi nivelul de trai al cetăţenilor din România, sunt în găleată. Este rezultatul activităţii minţilor “luminate” care ne-au condus în ultimul sfert de secol …

  • ... a scris la 7 septembrie 2016, 14:51   [#2]

    In general, nu citesc multe texte de acest fel, dar am facut o exceptie. Ce-as observa:
    1) Scrieti folosind platitudini plictisitoare, pe care orice pensionar cu IQ-ul suficient de mic le poate debita.
    2) Romania nu mai este de ceva vreme o natiune, ci o turma usor de manipulat si de cumparat (mai ales voturi). Cum sa pretinzi unei turme (ce pupa in fund si azi o dictatura criminala -- comunismul) sa aiba performanta in sport.
    3) Bugetul de stat nu poate finanta sportul, deoarece, daca ar face-o, n-ar mai fi bani pentru vilele lui Nastase, Dragnea, Ponta etc., pentru cei 5 milioane de asistati sociali (adica acei gura-casca incapabili sa invete o meserie), pentru cei 2 milioane de tigani care nu fac nimic (1% dintre ei daca sunt angajati legal), dar trebuie sa traiasca. De unde bani? Din bugetul de stat, adica si de la sportul romanesc.
    4) Daca s-ar finanta sportul, nu ar mai fi bani pentru cei aproape 600 de parlamentari (birouri, secretare, masini de serviciu, diurne etc.), desi “prostimea” a votat in 2009, la un Referendum validat de Curtea Constitutionala, maxim 300 de parlamentari si Parlament Unicameral.
    5) Daca s-ar da bani la sport, nu ar mai fi bani pentru ‘jde mii de bugetari, nepoate, nepoti, verisori etc. de mafioti politici, cei care in mediul privat, unde se mai si munceste, nu ar rezista nici 3 luni.
    6) Ar mai fi, dar ma opresc aici.
    Post-Scriptum (PS): Parca domnul Dan are texte mult mai tentante.

  • ciubotaru marc
    ... a scris la 7 septembrie 2016, 18:45   [#3]

    Stimate domn,nu mai faceti asemenea imprudente!De ce cititi ce nu va place?!E riscant,pierdeti timpul de pomana.Pe acest blog(si nu numai) sunt articole mult mai atractive si interesante,nu?Si atunci,de ce ,totusi ,l-ati citit tocmai pe acesta?!Exceptiile,cred ca stiti,sunt daunatoare sanatatii!Asa ca,orientati-va inteligenta si gusturile Dv spre texte mult mai pe placul si nivelul intelectual(rasat pare ca se vrea!)al mariei voastre!Nu incercati sa faceti parada( ieftina,neavenita si brutala)de super cunostintele intelectuale pe care ,banuiti ,ca le aveti!Regret ca v-am dezamagit!Si inca un sfat:chestia aia,cu IQ-ul,lasati-o moarta!Sunteti,zau asa, penibil!…

  • ciubotaru marc
    ... a scris la 7 septembrie 2016, 20:57   [#4]

    Nu stiu sa fi spus, sau sa fi prentins vreodata,ca cele scrise de mine in paginile acestui blog sunt lucruri nemaipomenite,infailibile.Stiu insa ca am precizat acum repet,ca cele inserate sunt ,numai si numai din pasiune,din dorinta,nu odata afirmata,de a impartasi opinii,de a schimba pareri,fie ele si contrariii,cu alti colegi si prieteni virtuali!N-am considerat toate acestea ca un …examen de doctorat(!!),in urma caruia primesti note de trecere sau eventuale caracterizari si etichetari,unele suburbane, ce vizeaza nu tema sau subiectul abordat, ci propria persoana!!Din pacate(unele exemple sunt recente)nu toti stiu acet lucru!Continua sa mai apara,nu comentarii firesti,normale si civilizate,ci atacuri la persoana ,insotite de unele verdicte josnice,rautaciose .Cred ca aceste personaje ar trebui sa stie,odata pentru totdeauna, ca si Blogul lui Dan are un anume statut,un binevenit regulament ce trebuie respectate intocmai!Altfel s-ar transforma intr-o mahala!Ceea ce desigur,nu este cazul!…:peace:

  • ciubotaru marc
    ... a scris la 16 septembrie 2016, 18:05   [#5]

    Aflu cu surprindere(dar si cu fireasca bucurie), ca Sancraian,halterofilul roman care cucerise bronzul la Rio si care, din surse neoficiale, era banuit de dopaj,va ramane in continuare cu medalia!Pana-n prezent nici el si nici forul de specialitate(Federatia Romana de Haltere) n-au primit vreo decizie(comunicare) oficiala!In asemenea situatie,Romania ramane ,in continuare,cu cele …5 medalii!Sa vedem ce se va mai intampla….Astazi orice-i posibil!

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?