1000 de ani în 3 minute
1000 de ani în 3 minute
Ieri am avut musafiri, au venit niște prieteni vechi pe la noi și evident că după o mică “gustare” pentru a face pace cu “dușmanul de clasă”, s-a lăsat cu o sticlă de vin alb și cu multe pahare cu vorbe. Iar printre subiectele “dezbătute” și-a făcut loc și cel cu istoria Europei (implicit a României), idioțeniile pe care le face Putin, etc … În fine, politica de weekend
Evident, am discutat și pe marginea hărții pe o veți găsi mai jos și care reprezintă ultima mie de ani de istorie a Europei. Nu durează mult, doar 3 minute, merită văzută. 1000 de ani de istorie, în doar 3 minute.
Și de asemenea, veni vorba de Slovenia, o țară mică însă extrem de frumoasă, unde ordinea, disciplina și curățenia sunt la ele acasă. Analizând fosta Iugoslavie din care Slovenia s-a desprins, putem observa diferențele uriașe dintre statele care s-au desprins din fosta Iugoslavie. Noile state din nord sunt extrem de civilizate, curate, ți-e mai mare dragul să le vizitezi … în schimb, după o experiență neplăcută din Macedonia, am promis că nu vom mai trece niciodată pe acolo. Iar o altă cunoștință, a avut de asemenea o experiență și mai neplăcută în Serbia …
Și-am mai luat Italia ca exemplu. Partea de nord a Italiei este oarecum “motorul economic” al țării, civilizație, țară europeană … în comparație cu sudul Italiei care este plin de mafioți, de gunoaie și de paragină.
Să luăm partea de nord a Europei … Germania, Danemarca, Suedia, Norvegia. Civilizația este la ea acasă, pe când dacă ne îndreptăm către extremitățile sudice ale continentului, modul de gândire se schimbă mult, în unele situații chiar radical.
Concluzie: o fi vând “ceva”, nordul ăsta!? … De acolo domină civilizația, ordinea, curățenia și disciplina? De ce există diferențe atât de mari între nord și sud? Care o fi explicația?
Există o “vorbă” veche prin popor, pe la români: “Spune-mi cu cine te însoțești, ca să-ți spun cine ești…“. Să fie oare valabil și în cazul Solveniei? Care Slovenie, este “însoțită” de (învecinată cu) Italia, Austria, Ungaria și Croația ..!?
Să fie oare valabil și în cazul României?
1000 de ani în 3 minute