1 decembrie – Ziua Națională a României

1 decembrie ziua nationala a romaniei 1 decembrie  Ziua Națională a României

Ziua Națională a României

1 decembrie, este Ziua Națională a României, fiind o sarbatoare nationala care marcheaza unul dintre cele mai importante evenimente din istoria moderna a Romaniei: Marea Unire din 1918.

La data de 1 decembrie 1918, Adunarea Nationala de la Alba Iulia, a adoptat Rezoluțiunea prin care romanii din Transilvania si Banat s-au unit cu Romania.

Rezolutia votata de Marea Adunare Nationala, proclama:

1. – Deplină libertate națională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra și judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său și fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare și la guvernarea țării în proporție cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc.
2. – Egală îndreptățire și deplină libertate autonomă confesională pentru toate confesiunile din Stat.
3. – Înfăptuirea desăvârșită a unui regim curat democratic pe toate tărâmurile vieții publice. Votul obștesc, direct, egal, secret, pe comune, în mod proporțional, pentru ambele sexe, în vârstă de 21 de ani la reprezentarea în comune, județe ori parlament.
4. – Desăvârșită libertate de presă, asociere și întrunire, libera propagandă a tuturor gândurilor omenești.
5. – Reforma agrară radicală. Se va face conscrierea tuturor proprietăților, în special a proprietăților mari. În baza acestei conscrieri, desființând fidei-comisele și în temeiul dreptului de a micșora după trebuință latifundiile, i se va face posibil țăranului să-și creeze o proprietate (arător, pășune, pădure) cel puțin atât cât o să poată munci el și familia lui. Principiul conducător al acestei politici agrare e pe de o parte promovarea nivelării sociale, pe de altă parte, potențarea producțiunii.
6. – Muncitorimei industriale i se asigură aceleași drepturi și avantagii, care sunt legiferate în cele mai avansate state industriale din Apus.

Rezolutia Unirii a fost citita la Alba Iulia de catre Vasile Goldiș, la data de 1 decembrie 1918.

Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre.

Astfel a luat fiinta Statul Român asa cum il stim noi astazi, mai putin regiunile “confiscate” ulterior de catre Rusia comunista, dupa Cel de-al Doilea Razboi Mondial prin Pactul Ribbentrop-Molotov (Pactul Stalin-Hitler) in urma caruia Basarabia a fost anexata Uniunii Sovietice.

romania mare 1930 1 decembrie  Ziua Națională a României

Basarabia si Bucovina au fost ocupate definitiv de catre Uniunea Sovietica (URSS) … Teritoriile furate Romaniei de catre URSS, sunt urmatoarele: Basarabia, Nordul Bucovinei, Ţinutul Herţei, şi Cadrilaterul.
In ciuda adevarurilor, realitatilor si dovezilor istorice, autoritatile comuniste din Republica Moldova de astazi neaga aceste lucruri …

La Mulți Ani Romania, si poate ca istoria va face candva dreptate, atat Romaniei cat si poporului roman, care nici astazi nu a scapat in totalitate de flagelul comunist, acesta inca existand in punctele cheie de mare importanta din politica romaneasca de dupa “89.

1 decembrie ziua nationala a romaniei 1 decembrie  Ziua Națională a României

Categorie articol [ Istorie ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

11 comentarii la “1 decembrie – Ziua Națională a României”

 • ... a scris la 1 decembrie 2010, 6:47   [#1]

  La Mulţi Ani ! Bun articol … Poţi să adaugi un rând cu situaţia Transilvaniei înainte de 1 Decembrie 1918 ? Mulţumesc !

 • ... a scris la 1 decembrie 2010, 12:55   [#2]

  Din pacate ramane tot mai putin de sarbatorit 8-| … citez pe Laurentiu (Guess Who) “… nu ne-am nascut in locul potrivit…” (ca si tara)

  O zi de sarbatoare pentru toti romanii, dar sarbatoare poate fi sinonim si cu bucurie… ceea ce lipseste cu desavarsire.

  Oricum… La multi ani Romania! (si romanilor) :dancing:

 • marius
  ... a scris la 1 decembrie 2010, 13:49   [#3]

  La multi ani Romania, de 1 decembrie !

 • ... a scris la 1 decembrie 2010, 13:56   [#4]

  Haideti sa renastem… sa nu mai lasam barbarii sa ne conduca… La fel si jegosii astia de tigani si de ungurii care isi bat joc de noi pe propiul Pamant !

 • ... a scris la 1 decembrie 2010, 14:58   [#5]

  In spiritul rezolutiei adoptate la Marea Adunare Nationala, Romania ar fi trebuit sa fie o tara moderna si o patrie pentru toti cetatenii sai, si nu o reminiscenta a gandirii national-socialiste!

 • ... a scris la 1 decembrie 2010, 15:40   [#6]

  Ma uitam la TV… Boc este injurat si astazi. Nu-l lasa pe saracul om nici de ZIUA NATIONALA A ROMANIEI.

 • ... a scris la 1 decembrie 2010, 17:15   [#7]

  Se vede ca e o bucurie pentru voi Românasi :) :dancing:

 • călin
  ... a scris la 1 decembrie 2010, 19:04   [#8]

  @ Marius: Habar nu ai ce vorbești. Majoritatea colegilor mei de munca printre care am și prieteni, sunt unguri, și pot să spun că sunt de 10 ori mai civilizați, mai curați și mai harnici decât românii. Ţiganii da, sunt niște jegoși, mizerabili și hoți.

 • ... a scris la 4 decembrie 2010, 22:35   [#9]

  Romania da semne de viata! La multi ani Romania

  Calin adevarat.. am un unchi ungur (recunosc) dar ai fost in ardeal sa vezi ce tupeu jegos au ungurii astia ? Cum ma pe teritoriul tarii tele niste imputiti de tigani si de unguri sa-si bata joc de tine..cum? Sa ii intrebi ceva si sa iti zica da-mi bani ca sa iti zic… zimi tu calin cum? Daca tie iti convine ca altii sa-ti fure Transilvania care stramosii nostri si-au dat viata pentru acel pamant si tie sa nu-ti pese… si sa iei apararea ungurilor…
  Voi cred ca va da-ti seama ca ungurii pas cu pas mai are un pic si Transilvania o sa fie a lor… Si noi stam ca… nu mai zic cum

 • ... a scris la 5 decembrie 2010, 9:37   [#10]

  Ma intreb, oare care natiune isi mai foloseste ziua nationala pentru a-i injura si insulta intr-una pe cei de alta nationalitate? Evreii au fost exterminati, sasii au fost vanduti, zic sa construiti, voi cei cu gandirea clocotind de ideile fasciste, un nou Auschwitz-Birkenau si scapati repede de unguri cu cateva kilograme de Zyklon B, ca doar nu sunt atat de multi ca evreii in ‘41. Si puteti ramane voi, natiunea ariana pura, adevarat nu blonda dar cu ochii mai albastrii!

 • ... a scris la 6 decembrie 2010, 17:16   [#11]

  Pacat ca unii din politicieni au incercat sa dea o alta conotatie acestei zile speciale, gen: drapelul cu patru culori de la Alba Iulia, gen: cui sa se dea onorul la Bucuresti, etc… sa le fie rusine.

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?