Știți ce fruct este, deopotrivă, simbol al înțelepciunii și al… discordiei?!

mar mere fructe Știți ce fruct este, deopotrivă, simbol al înțelepciunii și al... discordiei?!

Marul, cel mai iubit fruct, este utilizat din punct de vedere simbolistic ca un mijloc al cunoasterii. Marul “este când fructul Arborelui Vietii, când cel al Arborelui stiintei binelui si a raului: cunoasterea unitiva conferind nemurirea, sau cunoasterea distinctiva determinând caderea. (… ) Simbolismul marului are drept punct de plecare, afirma abatele E. Bertrand, interiorul lui compus din alveole continând sâmburi asezate în forma de stea cu cinci colturi… motiv pentru care initialii l-au considerat fruct al cunoasterii si al libertatii. (… ) În plus, închiderea pentagramului, simbol al omului- spirit în interiorul pulpei fructului, mai simbolizeaza si involutia spiritului în materia carnala.”

Mărul este un fruct aproape magic. El a stat la baza păcatului originar ce a condus la alungarea din rai a Evei și a lui Adam, căruia mărul acela se pare că i-a rămas în gât, căci și astăzi avem acea denumire anatomica, mărul lui Adam. Mai apoi, tot cu un măr, de data aceasta unul de aur, zeița discordiei a reușit să provoace războiul Troiei. Aceasta, supărată că nu a fost poftită la nunta lui Thetis cu Peleus, cei ce aveau să devină părinții lui Ahile, a provocat un concurs de frumusețe aruncându-le un măr de aur pe care inscripționase un singur cuvânt – Kallistei – adică celei mai frumoase. Iar muritorul Paris, trebuind să o aleagă pe aceasta dintre cele trei zeițe pretendente, Atena, Hera și Afrodita, neinteresat de domnia peste întreaga Asie sau de slava și biruința în războaie pe care i le promiteau Hera și Atena, s-a lăsat ademenit de promisiunea Afroditei de a-i da de soție pe cea mai frumoasă dintre muritoare, pe frumoasa Elena, soția regelui Spartei, Menelau. Și așa, după un lung și greu război, a dispărut o prea frumoasă cetate, falnica Troia. Merele apar în multe tradiții religioase, mitologii și basme ca fructul interzis. Astfel, legenda ne vorbește și de faptele de vitejie ale lui Hercule care reușește să fure merele de aur din Grădina Hesperidelor, păzite de Ladon, balaurul uriaș cu o sută de capete. Și nu trebuie să uităm că la greci merele de aur simbolizau erotismul și erau dătătoare de viață veșnică și de tinerețe.

Dar mărul va marca la nivelul legendei și eliberarea Elveției de Habsburgi, acum mai bine de 700 ani, atunci când Wilhelm Tell a doborât cu o săgeată, cu o mână sigură, mărul așezat pe capul fiului său. Mărul nu lipsește însă nici din mitologia nordică, în secolul al XIII-lea, zeița Iounn, fiind portretizată în scrierile islandezului Snorri Sturluson ca furnizoarea de mere a zeilor.

Miza: tinerețea și frumusețea veșnică. Tot mărul este și un fruct al înțelepciunii. S-a crezut într-o vreme că într-un măr tăiat în două, alveolele cu semințe desenează o stea în cinci colțuri, pentagramă, care simbolizează înțelepciunea, mărul reprezentând astfel cheia care deschide porțile științeiȘi să nu uităm că acel simplu măr ce a căzut din copac, acum aproape 330 de ani, avea să-l inspire pe Newton să descifreze, după cum spunea el, legile sub care Dumnezeu a așezat lumea.

În ținuturile noastre, din legendele geților, s-a păstrat timp de 2.000 de ani sintagma Aur Mara, iar în colinde, balade și basme se întâlnesc frecvent merele de aur atât de râvnite pentru prelungirea vieții. Și merele chiar ne pot prelungi viață. În trecut, se spunea că este mare păcat să tai un măr dacă nu pui altul în loc, iar mărul ce creștea lângă drum era considerat un arbore sfânt, întrucât dă umbră călătorilor, iar fructele sunt mâncate de cei însetați din drum.

(sursa-Gradina mea)

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Casa şi grădina, Gastronomie, Guest Post ]
Tagged with: [ , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

3 comentarii la “Știți ce fruct este, deopotrivă, simbol al înțelepciunii și al… discordiei?!”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 8 noiembrie 2022, 15:49   [#1]

  Mere…

  În gât le avem degeaba
  Fiindcă oricum merge treaba:
  Orice-a-mi face și am cere
  Rămâne gustul de mere…

  P.S.: Am pus un m în loc de b, asta e. Gustul rămâne…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 8 noiembrie 2022, 15:57   [#2]

  E clar că berea nu aduce nimic bun. A se citi „orice-am face”…

 • ... a scris la 29 noiembrie 2022, 9:29   [#3]

  Oare merele magice nu ne pot scăpa și de politicienii corupți?…ar fi bine.

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?